Elk jaar op de tweede vrijdag van december is het Paarse Vrijdag; een actiedag waarop de hele school hun steun voor sekse-, gender- en seksuele diversiteit kan laten zien door paars te dragen. De dag - alsook de periode ervoor en erna - is een kans om binnen de school en klas aan de slag te gaan met dit thema.

Het initiatief om Paarse Vrijdagen op scholen te vieren, alsook de organisatie, ligt bij het GSA-Netwerk Nederland. Vaak is het de GSA (Gender & Sexuality Alliance) van een school die Paarse Vrijdag organiseert, maar ook anderen op school kunnen het initiatief en de uitvoering op zich nemen.

Om leerlingen en scholen te ondersteunen op dit vlak heeft het GSA-Netwerk een actieboek met tips ontwikkeld en zijn via de website van Paarse Vrijdag kosteloos posters beschikbaar. Ook kan een Paarse Vrijdag Krant worden besteld, met artikelen, verhalen en feiten over seksuele diversiteit en werkvormen en opdrachten. 

Vorig jaar is daarnaast de Paarse Vrijdag Talkshow gelanceerd, aan de hand waarvan docenten het gesprek kunnen aangaan in de klas over seksuele en genderdiversiteit. 
 

 

6 keer inspiratie voor Paarse Vrijdag
Op de website van Gezonde School vertellen diverse scholen hoe zij aandacht besteden aan Paarse Vrijdag en het thema sekse- gender- en seksuele diversiteit. Ook vindt je hier verwijzingen naar meer informatie, handvatten en tips op dit vlak.

Voor ideeën over hoe je aandacht kunt besteden aan sekse-, gender- en seksuele diversiteit, kunnen scholen ook terecht op de themawebsite Gendi.nl van Stichting School & Veiligheid.