Elk jaar op de tweede vrijdag van december is het Paarse Vrijdag; een actiedag waarop de hele school hun steun voor sekse-, gender- en seksuele diversiteit kan laten zien door paars te dragen. De dag - alsook de periode ervoor en erna - is een kans om binnen de school en klas aan de slag te gaan met dit thema.

Het initiatief om Paarse Vrijdagen op scholen te vieren, alsook de organisatie, ligt bij het GSA-Netwerk Nederland. Vaak is het de GSA van een school die Paarse Vrijdag organiseert, maar ook anderen op school kunnen het initiatief en de uitvoering op zich nemen.

Om leerlingen en scholen te ondersteunen op dit vlak heeft het GSA-Netwerk een actieboek met tips ontwikkeld en zijn via de website van Paarse Vrijdag kosteloos onder meer posters beschikbaar. Ook kan een Paarse Vrijdag krant worden besteld, met artikelen, verhalen en feitjes over seksuele diversiteit en werkvormen en opdrachten. 

Nieuw dit jaar is een talkshow  voor leerlingen, waarin wordt gepraat over identiteitsontwikkeling, queerness, genderidentiteit en geloof. De talkshow komt een week voor 9 december online op de website van Paarse Vrijdag.

Daarnaast kunnen scholen voor ideeën terecht op de themawebsite Gendi.nl van School & Veiligheid.