Werk samen aan vernieuwing in het onderwijs tijdens de landelijke vmbo-conferentie in Den Bosch. De conferentie wordt georganiseerd door Sardes, samen met het Platform TL, Stichting Platforms vmbo en de VO-raad.

Programma

Personalisering van het onderwijs is een actueel en uitdagend thema. In het vmbo is steeds meer sprake van individuele leerroutes, waarbij iedere leerling onderwijs volgt op zijn of haar eigen niveau en tempo. Al die verschillende onderwijsbehoeftes en individuele routes vragen van de vmbo-school en docent dat zij samenwerken met anderen.

Tijdens deze conferentie staat daarom samenwerken centraal. Samenwerken met zorgaanbieders, samenwerken binnen het team, samenwerken met het bedrijfsleven, samenwerken tussen verschillende leerroutes, samenwerken met ouders, samenwerken met het po en met het mbo, maar vooral ook samenwerken met de leerling. Omdat samenwerken mèt minstens net zo belangrijk is als samenwerken vòòr, focussen we ons deze dag op het perspectief van de leerling. Wat betekenen al deze vormen van samenwerking voor hen?

Keynote teacher leadership
Keynote speaker Marco Snoek (lector Leren & Innoveren aan het Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding van de Hogeschool van Amsterdam) legt de verbinding tussen samenwerken en teacher leadership. Docenten die samen met anderen hun onderwijs willen innoveren, kunnen soms tegen belemmeringen aanlopen. Belemmeringen die te maken hebben met henzelf, hun eigen competenties, collega’s, schoolleiders, systemen, culturen of condities. Samen toekomst maken vraagt veel van verschillende partijen, maar allereerst veel van de docent in het vmbo. Welke mentale modellen zitten mogelijk in de weg? Hoe kun je je daarvan bevrijden?

Inspiratie tijdens de deelsessies
Zowel in de ochtend als in de middag is er een keuze uit interessante lezingen, workshops en schoolvoorbeelden. De lezingen geven inzicht in het hoe en waarom van samenwerken. De workshops bieden handvatten om samenwerking vorm te geven en te versterken. En de schoolvoorbeelden bieden inspiratie om nieuwe samenwerkingen aan te gaan. 

9.00 uur
Registratie en ontvangst
9.45 uur
Opening & welkomstwoord door de dagvoorzitter
10.15 uur
Keynote: de toekomst van samenwerken in het onderwijs
10.45 uur
Pauze
11.00 uur
Eerste ronde lezingen, workshops & schoolvoorbeelden
12.30 uur
Uitgebreide lunch & bezoek aan informatiemarkt
13.30 uur
Tweede ronde lezingen, workshops & schoolvoorbeelden
15.00 uur
Plenaire afsluiting van de dag: samenwerken met vmbo-leerlingen? Walhallab zegt: Alles kan en moed moet!
15.30 uur
Borrel

Datum en locatie

De conferentie vindt plaats op woensdag 13 maart 2019 in 1931 Congrescentrum Brabanthallen, Oude Engelenseweg 1, ’s-Hertogenbosch.

Voor wie

De conferentie is gericht op docenten, teamleiders, directieleden en andere professionals die werken met en voor de vmbo-leerling.

Aanmelden en kosten

Aanmelden kan via het online formulier op sardes.nl/scholing/vmbo-conferentie-2019. Deelname aan de conferentie kost 332,75 euro (incl. btw) en is inclusief lunch, consumpties en conferentiemateriaal.