Hoe kun je in het curriculum plaats bieden aan dat wat moet én aan dat wat belangrijk is voor de school en de mensen die er werken? Binnen het curriculum heb je genoeg ruimte om eigen keuzes te maken. Tijdens deze werkconferentie ontdek je hoe je kan spelen met je curriculum. Nieuwsgierig? Meld je nu aan!

Met een sterke focus op basisvaardigheden en een actualisatie van de kerndoelen hebben scholen in de afgelopen jaren een uitgebreide opdracht gekregen voor de invulling van hun curriculum. De vele keuzes die docenten en schoolleiders hierbij moeten maken en de beperkte tijd die ze daarbij kunnen voelen maakt dat gesprekken over het curriculum al snel gaan over dat wat secties ‘moeten’: hoe zorgen die ervoor dat leerlingen een programma krijgen dat voldoet aan alle eisen die daarvoor zijn? Daarmee bestaat het gevaar dat het minder gaat over dat wat ‘kan’, en dat is zonde: docenten en schoolleiders hebben genoeg ruimte om ook met elkaar keuzes te maken op basis van wat zij zelf belangrijk en leuk vinden om te doen. Hoe kun je in het curriculum plaats bieden aan dat wat moet én aan dat wat belangrijk is voor de school en de mensen die er werken? Welke mogelijkheden heb je in de toetsing? En hoe ga je om met leermiddelen?  

Deze en andere vragen – over het spelen met het curriculum en het zoeken naar mogelijkheden – staan centraal tijdens deze werkconferentie. Houd je je op jouw school bezig met curriculumontwikkeling en wil je daarin zoeken naar meer mogelijkheden en plezier? En vind je het belangrijk om dat te doen met de kennis van experts en de ervaringen van andere scholen die daar ook mee bezig zijn? Kom dan naar deze werkconferentie!  

Wat kun je verwachten? 

Het programma biedt een afwisseling tussen inhoudelijke verdieping, praktische handvatten en gezamenlijke uitwisseling. Na een plenaire activerende opening en een gezamenlijke lunch gaan de deelnemers in groepen uiteen, om in twee rondes workshops naar keuze te volgen. 

Plenaire opening

Keynote door: Jerrel IJzer, schoolleider Yuverta Aalsmeer.

In mijn rol als schoolleider ben ik samen met het team op zoek gegaan naar wie wij zijn als school. Welke 'lapjes' vormen onze organisatie? Wat zijn onze manieren, onze rituelen, onze overtuigingen? Vanuit deze verkenning is stap voor stap een visie ontstaan die niet van bovenaf is opgelegd, maar is gegroeid uit wie we daadwerkelijk zijn.

Soms helpt het om iemand van buiten naar binnen te halen – iemand die met een frisse blik de school binnenstapt en zich verwondert, vragen stelt en patronen zichtbaar maakt. Alsof je samen op cultuursafari gaat: observeren, luisteren, ontdekken wat er al is en wat dat zegt over de bedoeling.

Tijdens deze conferentie neem ik jullie graag mee op zo'n cultuursafari door onze school. Ik deel hoe wij – vanuit het in kaart brengen van onze cultuur – zijn gekomen tot visieontwikkeling, en hoe dat helpt om ruimte te vinden binnen de bestaande kaders.

Vrijheid in toetsing

Door: Piet Groenewegen, Project Toetsdruk, VO-raad 

Bij een nieuw curriculum hoort passende toetsing. De leerling wil immers weten of die op de goede weg is en de docent wil bovendien weten of het onderwijs die leerling voldoende begeleidt en uitdaagt. De keuzes voor vorm en inhoud van toetsing bepalen in sterke mate het onderwijs. Vaak zijn we ons niet bewust van de keuzeruimte. In deze workshop verkennen we de ruimte die er in het schoolexamen is, ook bij de herziene examenprogramma’s. Welke keuzes heb je als school tot nu toe gemaakt en welke keuzes kun je als school maken vanuit de kennis van wat moet én met zicht op de mogelijkheden en idealen van de school? Bijvoorbeeld: welke rol heb je als schoolleider in het toetsaspect van curriculumontwikkeling en hoe kun je hierover het gesprek aangaan met collega’s? 

Leidinggeven aan curriculumontwikkeling

Door: Geesje van Slochteren en Talita Groenendijk, SLO 

Werken aan het curriculum, zoals de actualisatie van de kerndoelen, gezamenlijk werken aan het versterken van basisvaardigheden en vakgerichte ontwikkelingen, vraagt om leiding en sturing. Maar hoe doe je dat?Hoe voer je als (school)leider het gesprek met secties en teams en hoe draag je eraan bij dat er gerichte stappen gezet worden? In deze workshop onderzoeken we – met een afwisseling van theorie, een werkvorm en uitwisseling – hoe je dat kunt doen en welke zaken daar essentieel voor zijn. Met de praktische tools kun je vervolgens direct aan de slag op je eigen school.

Een geinformeerde keuze van je leermiddelen

Door: Simon Sturm, Stichting VO-Content 

Leermiddelen spelen een belangrijke rol in het leerproces van de leerling en het aanbieden van het curriculum. Hoe kies je het leermateriaal dat past bij jullie onderwijsvisie en het curriculum? Dat is waar leermiddelenbeleid om de hoek komt kijken. In deze workshop gaan we in op wat leermiddelenbeleid is, hoe een goed leermiddelenkeuzeproces eruitziet en de verschillende rollen en verantwoordelijkheden die er op dit gebied zijn. Heb jij vragen als: hoe kunnen bestuur, schoolleiding en docenten gezamenlijk een toekomstbestendige visie op leermiddelen ontwikkelen? En hoe zorgen we ervoor dat docenten beter op de hoogte zijn van de mogelijkheden van open en gegenereerde leermaterialen, zodat ze meer maatwerk kunnen leveren? Aan het eind van de workshop kan jij op school een volgende stap zetten om die leermiddelen te (laten) kiezen die bijdragen aan het leren van de leerling.

Praktijkvoorbeeld: Met het hele team werken aan de basisvaardigheid taal

Door: Annika van Bodegraven, Academie 10 

Terwijl taal voor steeds meer leerlingen een obstakel vormt, wordt ons onderwijs steeds taliger. Op scholen voelen we de noodzaak om de taalvaardigheid van leerlingen beter te ondersteunen, maar dit vergt tijd en die is schaars. Hoe geef je collega’s het gevoel dat zij ruimte hebben om met zaken als Taalgericht Vakonderwijs aan de slag te gaan? Hoe zorg je ervoor dat je het taalbeleid met het gehele team draagt? Hoe zorg je ervoor dat dit niet als “iets erbij” of “te veel” voelt? Het afgelopen jaar heeft Academie Tien stapsgewijs verschillende lijnen uitgezet om van de school een taalrijke leer- en leesomgeving te maken. In deze workshop onderzoeken we hoe je op een duurzame manier uiting kunt geven aan het taalbeleid. 

Wat levert het op? 

Na deze werkconferentie:   

  • Ken je diverse mogelijkheden die je als school in kan zetten in het curriculum;
  • Heb je concrete handvatten die je de volgende dag al verder kunnen helpen op weg naar een curriculum dat ruimte en plezier geeft;  
  • Heb je ervaringen uitgewisseld met collega's die vergelijkbare stappen willen zetten. 

 

Voor wie?

De werkconferentie is bedoeld voor alle schoolleiders en kartrekkende leraren die zich op hun school (willen) bezighouden met de ontwikkeling van het curriculum en daarin de voor hen volgende stap willen zetten.

Waar en wanneer?

De conferentie vindt plaats op donderdag 5 juni 2025, tussen 12:00 uur en 16:30 uur in Hilversum. Een gezamenlijke lunch is onderdeel van het programma. De dag wordt om 16:30 uur afgesloten met een borrel.  

De kosten

Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos.  

Meedoen?

Meld je hier vóór 22 mei 2025 aan. 

Vragen?

Heb je vragen over deze bijeenkomst? Stuur dan een e-mail naar voortgezetleren@vo-raad.nl of bel 030 – 23 24 880.  

Direct aanmelden