25 jaar praktijkonderwijs

12 juni 2023

Maandag 12 juni 2023 is de Dag van het Praktijkonderwijs. Op deze dag draait het om de bijna dertigduizend leerlingen die opgeleid worden voor beroepen waar in Nederland een tekort aan is, zoals hovenier, metaalbewerker of winkelmedewerker. Het praktijkonderwijs bestaat 25 jaar.

Dag van het Praktijkonderwijs 

Veel mensen kennen het praktijkonderwijs helemaal niet. Met het in leven roepen van de Dag van het Praktijkonderwijs wil de Sectorraad Praktijkonderwijs daar verandering in brengen. Deze dag zal voortaan elke tweede maandag in juni zijn. De Sectorraad Praktijkonderwijs vraagt hiermee aandacht voor de leerlingen, docenten en scholen in het praktijkonderwijs.  

Praktijkonderwijs: opbloeien in de praktijk 

Praktijkonderwijs is voortgezet onderwijs. In Nederland zijn er 175 scholen voor praktijkonderwijs met in totaal 29.000 leerlingen. Praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen van 12 tot en met 18 jaar die sterk zijn in praktische vakken. De leerlingen leren in kleine klassen vooral vanuit de praktijk en door te doen. Hierbij is veel ruimte voor maatwerk. De leerlingen worden opgeleid voor beroepen waar in Nederland grote vraag naar is, in sectoren zoals techniek, horeca, groen, facilitair en detailhandel. Daarnaast is het onderwijs gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid van de leerlingen in de maatschappij. 

In de afgelopen decennia heeft het praktijkonderwijs bewezen van grote maatschappelijke waarde te zijn. Leerlingen worden begeleid naar een economisch zelfstandig bestaan. In de bovenbouw lopen leerlingen stage en kunnen ze tal van branchecertificaten en praktijkverklaringen halen. De opleiding wordt afgerond met een officieel door het ministerie van OCW erkend schooldiploma. Na het praktijkonderwijs gaan veel leerlingen direct aan het werk. Maar ook stromen veel leerlingen met succes door naar een vervolgopleiding. 

Congres

Op maandag 12 juni organiseerde de Sectorraad Praktijkonderwijs een congres die volledig in het teken stond van praktijkonderwijs. Minister Wiersma zei hier toe dat de leerlingen die stage lopen voor hun entreeopleiding in het praktijkonderwijs ook een OV-kaart krijgen, net als de studenten die stage lopen voor de entreeopleiding in het mbo. De VO-raad verzorgde een workshop waarbij we in gesprek gingen over de vraag waar de VO-raad rekening mee moet houden voor het praktijkonderwijs. Ook gingen we in op wat het voortgezet onderwijs kan leren van het praktijkonderwijs. 

Kijk voor meer informatie op de website van Sectorraad Praktijkonderwijs