Aan de slag met thuiszitters

05 juni 2018

In de week van 1 tot en met 8 juni staan thuiszitters centraal: kinderen die om welke reden dan ook voor een korte of langere tijd niet naar school gaan.

De Landelijke Actieweek Thuiszitters is op 1 juni gestart met het uitreiken van een digitaal ‘boeket bloemen’ aan alle betrokken wethouders in Nederland. Met dit boeket inspireren de PO- en VO-raad, VNG, Ingrado en het NJI hen om in hun gemeente het onderwerp ‘thuiszitters’ actief op te pakken. Tegelijkertijd is het boeket een inspirerende wegwijzer met relevante informatie om aan de slag te gaan om zo weer een stap vooruit te zetten op weg naar een onderwijssector waarin geen enkele leerling meer thuis hoeft te zitten.

 

Thuiszitters in beeld

Tien jongeren, variërend in leeftijd van 11 tot 19 jaar. Tien voormalige thuiszitters. Tien verschillende verhalen. Wat maakte dat zij thuis zaten? Wat ging er mis en waar? En vooral; hoe lukte het de weg terug te vinden en de draad weer op te pakken? Wie of wat was hierin belangrijk? Het antwoord werd gezocht door de verhalen van de jongeren zelf en van hun ouders centraal te stellen, te luisteren naar hun ervaringen, hun zoektocht te volgen. Het resultaat is een bont palet van portretten. Deze uitgave is gemaakt door Ingrado en NJI, in samenwerking met onder meer het Steunpunt passend onderwijs.