Aandacht op school voor de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

03 april 2025

Op 4 mei herdenken we in Nederland alle oorlogsslachtoffers en op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. Deze dagen bieden scholen de gelegenheid om extra aandacht te vragen voor thema’s als de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en racisme/discriminatie, alsook om leerlingen te onderwijzen over het belang van vrijheid, democratie en burgerschap en tolerantie. Een aantal organisaties heeft hiervoor lesmateriaal en handvatten beschikbaar gesteld.

Hieronder zetten we relevant en kwalitatief goed aanbod voor vo-scholen op een rij. Dit overzicht is nadrukkelijk niet uitputtend. 

Nationaal Comité 4 en 5 mei

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei biedt scholen en docenten onder meer een online leeromgeving waarbinnen leerlingen aan de slag kunnen met bovenstaande thema’s. Ook hebben ze twee docentenmagazines gemaakt rond de vragen hoe je les kunt geven over de Holocaust en over vrijheid. Het comité heeft daarnaast de videoserie ‘Jong in oorlog’ ontwikkeld, waarin ooggetuigen vertellen over hun kindertijd in de Tweede Wereldoorlog. Tenslotte is er het project ‘Adopteer een monument’. Leerlingen uit de onderbouw vo kunnen binnen dit project een oorlogsmonument adopteren en leren zo meer over het belang van herdenken en het doorgeven van verhalen uit de oorlog. 
 

Anne Frank Stichting

De Anne Frank Stichting heeft op haar website divers lesmateriaal staan, zoals een digiles over antisemitisme en islamofobie en situatiekaarten om antisemitisme op een veilige manier te bespreken. Ook biedt de stichting tips en scholingsmateriaal voor docenten over omgaan met discriminatie, antisemitisme en complotdenken, en worden trainingen aangeboden over onder meer ‘reageren op vooroordelen en discriminatie’ en ‘lesgeven over de Holocaust’.
 

Fawaka

Sociale onderneming Fawaka organiseert - in opdracht van het ministerie van OCW - door heel het land trainingen die leraren kennis en handvatten geven om antisemitisme en bredere vormen van discriminatie en racisme tegen te gaan in de onderwijspraktijk.
 

Website Leer over de Holocaust

Op de website Leeroverdeholocaust.nl – voortkomend uit het Nationaal Plan Versterking Holocausteducatie – zijn lesmaterialen en tips te vinden om op een goede manier les te geven over de Holocaust. 
 

Expertisepunt Burgerschap

Het Expertisepunt Burgerschap heeft een webpagina 'Leermiddelen burgerschap'. Kort geleden publiceerden zij samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei ook een artikel over 80 jaar vrijheid
 

Nieuwsindeklas.nl 

Nieuws in de klas (het educatieplatform van NDP Nieuwsmedia) biedt op haar website lestips bij 4 en 5 mei.
 

NOS, NPO Kennis, Andere Tijden en HUMAN

De NOS heeft veel Bevrijdingsjournaals die geschikt zijn als bronmateriaal voor lessen. Ook het NOS Jeugdjournaal wijdde items aan het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog en Bevrijdingsdag

Het online platform NPO Kennis biedt daarnaast video’s en informatie voor lessen over de vragen:  ‘Wat vieren we op Bevrijdingsdag?’ en ‘Hoe vieren we Bevrijdingsdag?

En ook het televisieprogramma Andere Tijden maakte video’s over de bevrijding van Nederland:


Zie tenslotte de onderwijspagina met video’s over vrijheid en gelijkheid van de publieke omroep HUMAN.