Hoe als school te handelen rondom aanslagen?

23 mei 2017

Dit voorjaar is Europa opnieuw opgeschrikt door aanslagen in Londen, Stockholm, Parijs en Manchester. Bij veel scholen roept dit de vraag op of het nog wel verantwoord is om op schoolreis te gaan naar een grote Europese stad, en hoe ze binnen de school het beste om kunnen gaan met dit soort incidenten.

Reisadvies

De VO-raad verwijst scholen die op schoolreis willen gaan naar een grote Europese stad en die vragen hebben over de veiligheidssituatie daar en het reisadvies, naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. We adviseren scholen zich goed te informeren over de veiligheidssituatie, in goed overleg met de ouder- en leerlingenraad vervolgens een weloverwogen besluit te nemen over de schoolreis en hier ook helder over te communiceren.

Aandacht voor aanslagen in de klas

De VO-raad adviseert scholen verder om dit soort incidenten en andere maatschappelijke kwesties aan de orde te blijven stellen in de klas. Stichting School & Veiligheid biedt op haar website vuistregels, tips en voorbeeldmaterialen over hoe u dit als schoolleider kunt organiseren, en hoe docenten hier in de praktijk het beste uitvoering aan kunnen geven.

Stichting School & Veiligheid biedt daarnaast ook tips en materialen die gaan over hoe u zich kunt voorbereiden op spanningen, incidenten en schokkende gebeurtenissen op uw school - zoals bedreigingen, steekpartijen of bommeldingen - en hoe u kunt handelen als iets dergelijks zich daadwerkelijk voordoet. Zie hiervoor de themapagina Calamiteiten op de website van Stichting School & Veiligheid

Lees daarnaast meer over hoe u radicalisering kunt tegengaan en hoe u signalen van radicalisering kunt herkennen op de themapagina Radicalisering van Stichting School & Veiligheid.