Actieagenda Beter Aanbesteden toont belangrijkste winstpunten

21 februari 2018

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft samen met aanbestedende partijen en ondernemers 23 actiepunten geformuleerd in de Actieagenda Beter Aanbesteden. Met de actieagenda wil het ministerie aanbestedende organisaties en ondernemers helpen om hun aanbestedingsprocedures te verbeteren.

De agenda bevat aanbevelingen en concrete acties die worden uitgevoerd door partijen uit de praktijk, enkele koepelorganisaties en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De meeste winst is volgens de actieagenda te behalen in:

  • Betere communicatie
  • Inkoper eerder en prominenter betrekken in aanbestedingsproces
  • Transparant communiceren over voorwaarden en beleid
  • Heldere en realistische offerteaanvraag
     

Download de actieagenda Beter Aanbesteden.

Achtergrond

Bij aanbestedingen blijkt nog veel fout te gaan en worden nog veel kansen gemist. Het traject Beter Aanbesteden heeft als doel de kwaliteit van aanbestedingen in de praktijk te verbeteren door aanbestedende partijen en ondernemers de dialoog met elkaar aan te laten gaan. Deze actieagenda is het resultaat van die dialoog. 

Uit de evaluatie van de Aanbestedingswet in 2015 bleek dat de problemen en ergernissen niet zozeer in de wet zelf maar vooral in de toepassing ervan in de praktijk zaten. Daarop lanceerde het ministerie het traject Beter Aanbesteden om met alle spelers uit het aanbestedingsveld gezamenlijke oplossingen te bedenken.