Acties bonden voor meer loonsverhoging met brede bestuurlijke steun

25 mei 2023

Op 25 mei voerden de onderwijsbonden actie in de steden Amsterdam, Den Haag, Groningen, Maastricht en Zwolle met steun van de VO-raad, PO-Raad en veel andere onderwijsorganisaties. De organisaties roepen het kabinet op een gepaste loonsverhoging mogelijk te maken voor medewerkers in het voortgezet onderwijs.

Voorzitter van de VO-raad Henk Hagoort was aanwezig bij de actiebijeenkomst in Den Haag. "Het is vrij uniek om zo samen met de bonden en zoveel onderwijsorganisaties op te trekken richting het kabinet. Ik zag ook veel bestuurders hun eigen netwerk oproepen de acties voor loonsverhoging te steunen. Dat geeft een heel helder signaal."

Afgelopen april deed de VO-raad samen met de andere onderwijssectororganisaties al een klemmend beroep op het kabinet om extra geld ter beschikking te stellen voor de arbeidsvoorwaarden voor onderwijspersoneel. Met extra geld wordt het mogelijk in de cao-onderhandelingen een goed en concurrerend arbeidsvoorwaardenpakket af te spreken. Een nijpend en urgent lerarentekort en de historisch ongekend hoge inflatiecijfers maken dit noodzakelijk.

Op de actiedag gaven de bonden ook een ultimatum aan het kabinet: mocht deze niet over de brug komen dan organiseren de vakbonden vanaf september stakingen.