Boek 'Nieuwkomers op school' uitgereikt

22 november 2016

Vice-voorzitter van de VO-raad Hein van Asseldonk nam op 18 november 2016 samen met PO-Raad voorzitter Rinda den Besten en inspecteur-generaal van de Onderwijsinspectie Monique Vogelzang het boek 'Nieuwkomers op school' in ontvangst. Het boek laat directbetrokkenen aan het woord: leerlingen, schoolleiders, bestuurders, onderzoekers en andere betrokken deskundigen. Hun ervaringen en inzichten zijn indrukwekkend en waardevol om te lezen en geven zicht op de complexiteit van onderwijs voor nieuwkomers.

In het boek geven de verschillende auteurs vanuit de praktijk antwoord op de vragen 'Hoe organiseer je goed onderwijs aan nieuwkomers?' en 'Hoe geef je goed onderwijs aan nieuwkomers?' In het boek komen ook tientallen nieuwkomerskinderen aan het woord. Zij zijn in een lessenserie van IMC Weekendschool met verschillende werkvormen aan de slag gegaan met de vraag ‘Wie ben jij?’ om zo over zichzelf en over elkaar te leren.

Van Asseldonk pleitte tijdens de bijeenkomst om nú te investeren in goed onderwijs aan vluchtelingenkinderen. "Anders creëren we bij deze kinderen onnodige achterstanden. En een eenmaal opgelopen achterstand op jonge leeftijd loopt een kind niet of nauwelijks in, zo wijst wetenschappelijk onderzoek uit. Door nu te investeren in onderwijs aan vluchtelingenkinderen voorkomen we dus een nieuwe groep schooluitvallers en ontwikkelen we het talent van deze jongeren en zorgen we dat hun potentieel ontdekt wordt."

Een impressie van de boekpresentatie is op de website van de uitgever (Uitgeverij Pica) te bekijken.

Boek bestellen

U kunt het boek bestellen (vanaf 10 exemplaren met korting) via klantenservice@uitgeverijpica.nl.

Opbrengst boek kan u helpen goed idee voor onderwijs aan nieuwkomers te realiseren!

De opbrengsten van de boekverkoop gaan naar Uitgeverij Pica en Stichting LOWAN. Zij gebruiken de opbrengsten om goede ideeën van scholen op het vlak van onderwijs aan nieuwkomers te realiseren. Heeft uw school een goed idee, maar ontbreekt het benodigde budget? Dan kunt u financiële ondersteuning hiervoor aanvragen bij LOWAN en Uitgeverij Pica (maximaal 2000 euro per school). Op de website van Uitgeverij Pica vindt u meer informatie over het indienen van een aanvraag en de voorwaarden en selectieprocedure.