Codeweek 2017: Hacken en andere digitale vaardigheden

08 oktober 2017

Zaterdag 7 oktober 2017 is de vijfde Europese Codeweek gestart en loopt tot 22 oktober. De Codeweek is een landelijke campagne die leerlingen en docenten in het PO en VO laat kennismaken met alle facetten van digitale geletterdheid. In de Codeweek worden door het land diverse activiteiten georganiseerd.

De Codeweek is een EU-initiatief uit 2013 van voormalig vicepresident van de Europese Commissie, Neelie Kroes en haar ‘Young Advisors’. In de Europese Codeweek (7-22 oktober 2017), worden door heel Europa nationale codeweken georganiseerd. Het doel van de Codeweek is om zoveel mogelijk kinderen in aanraking te laten komen met digitale geletterdheid. Kinderen kunnen leren programmeren, hacken of op een andere manier werken aan hun digitale vaardigheden. In Nederland zijn circa 50 organisaties actief in de Codeweek.

Opbouwen toereikende digitale vaardigheden

Digitale geletterdheid omvat alle vaardigheden die kinderen nodig hebben om zich in de digitale samenleving staande te houden en zichzelf te ontwikkelen. Van informatievaardigheden tot veilig kunnen bewegen op internet; van computational thinking tot mediawijsheid.
Via de site van Codeweek laat Mary Berkhout van Mediawijzer.net weten dat de aanwezigheid van internet en digitale media voor de generatie kinderen en jongeren die nu opgroeit weliswaar vanzelfsprekend is, 'maar dat betekent nog niet dat elk kind even goed mee kan komen. Vooral kinderen die de thuissituatie niet mee hebben, bouwen onvoldoende digitale vaardigheden op.'

Veranderingen arbeidsmarkt

Het dagelijks leven van kinderen digitaliseert in een rap tempo. 'Kinderen moeten veilig en flexibel leren functioneren in die digitale wereld. Over tien jaar ziet hun sociale leven en de arbeidsmarkt er volledig anders uit dan nu, ook met beroepen die nu niet bestaan. Daar moeten we nu al op anticiperen', aldus Margreet de Vries, programmamaker.
Lees hier meer over de programmering en achtergronden van de Codeweek 2017.