CVTE voor twee eindexamenperiodes in het jaar

15 juni 2016

Twee eindexamenperiodes in het jaar, waarbij de leerling zelf bepaalt welke vakken per periode worden afgesloten. Dat is het voorstel van voorzitter Pieter Hendrikse van het College voor toetsen en examens (CvTE) in een interview met het dagblad Trouw. "Mijn voorstel zou zijn om twee keer een volledige examenperiode in te richten, waarom niet een in juni en een in november", zegt Hendrikse.

Lees het artikel van Trouw online

Meer maatwerk een stap dichterbij

"Een tweede examenperiode zou een mooie uitwerking zijn van onze oproep om de examenperiode te flexibiliseren", reageert voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad in de krant. "Prima dat wij nu in Pieter Hendrikse een bondgenoot vinden. Dat betekent dat meer maatwerk weer een stap dichterbij komt."

Centrale toetsen op twee momenten in het jaar afnemen brengt wel organisatorische problemen met zich mee. Er moeten meer examens gemaakt worden, willen docenten de toetsen nog met hun leerlingen kunnen bespreken.

Digitale toetsen zijn een mogelijke oplossing voor sommige praktische problemen. Dat verloopt nog niet vlekkeloos. "Je kunt niet uitsluiten dat er dingen mis gaan. Dat laat onverlet dat deze beweging niet meer valt te keren. De problemen moet je niet bagatelliseren maar ook niet verheffen tot argument om niets te doen", zegt Rosenmöller.

Lees ook de berichtgeving over Voldoendes meenemen bij zakken voor eindexamen