Debat Voorjaarsnota: brede steun voor onderwijskansenregeling, maar dekking nog onduidelijk

18 juni 2025

In het debat over de Voorjaarsnota op 18 juni 2025 stond de Tweede Kamer uitgebreid stil bij de voorgenomen bezuiniging van 170 miljoen euro op de onderwijskansenregeling. De VO-raad heeft samen met 13 partners uit het onderwijsveld (o.a. belangenbehartigers vanuit leerlingen, ouders, vakbonden en vmbo/praktijkonderwijs) de afgelopen weken krachtig geprotesteerd tegen deze maatregel, die rechtstreeks ingrijpt op de ondersteuning van leerlingen in kwetsbare posities.

Politieke steun groeit voor behoud regeling

De Kamer lijkt die boodschap gehoord te hebben. Tijdens het debat verwezen meerdere Kamerleden naar deze signalen. De petitie die de VO-raad samen met de partners op 17 juni aanbood aan de Kamer werd genoemd als duidelijk signaal van het onderwijsveld. De petitie werd ondertekend door meer dan 22.000 bezorgde burgers. VO-raad-voorzitter Henk Hagoort riep de Kamer op de bezuiniging terug te draaien en wees op de meer dan 455.000 leerlingen in kwetsbare situaties die direct geraakt worden.

Tijdens het debat klonk een breed geluid van zorg over het verdwijnen van de onderwijskansenregeling. Kamerlid Hans Vijlbrief (D66) noemde het plan van het kabinet “broddelwerk” en riep op tot beter doordachte keuzes. Ook Kamerlid Van der Lee (GroenLinks-PvdA, foto onder) sprak zich uiten noemde het “een farce”. SGP-Kamerlid Flach begreep niet waarom het kabinet niet meebeweegt: “het kabinet zíét toch dat er geen meerderheid is voor de bezuiniging op de onderwijskansenregeling?!”. 

Kamerlid Van der Lee met flyer van de actie kind van de rekening

Nog geen dekking

Hoewel er dus een brede politieke bereidheid lijkt om de regeling te behouden, is er nog geen oplossing voor de financiële dekking. Kamerleden van CDA, ChristenUnie, SGP, JA21 en D66 presenteerden gezamenlijk een alternatief plan, waarmee ze een bedrag van 407 miljoen euro – inclusief het schrappen van deze regeling – willen herstellen. De bezuiniging op onderwijs wordt in dat voorstel deels teruggedraaid door o.a. een flexibilisering van de AOW. “Het ‘monsterverbond’ strikes again,” aldus CU-Kamerlid Grinwis.

Partijen op de linkerflank (GroenLinks-PvdA, Volt, SP, PvdD en Denk) willen verder gaan: zij willen álle onderwijsbezuinigingen (circa 1,5 miljard euro) terugdraaien, onder meer door alternatieve inkomstenbronnen aan te boren zoals een belastingverhoging voor bedrijven en het afbouwen van fossiele subsidies.

De voorstellen leidden nog niet tot voldoende draagvlak voor een dekking die voor een meerderheid in de Tweede Kamer acceptabel is. Wel werd duidelijk dat als er geen oplossing komt voor het afschaffen van de Onderwijskansenregeling, de oppositie dreigt om de hele begroting in de Eerste Kamer te blokkeren. NSC en BBB lieten doorschemeren om bereid te zijn om naar alternatieven te kijken. VVD zette de deur op een kier door D66 uit te dagen om met andere of nieuwe dekkingsvoorstellen te komen. 

De strijd is nog niet gestreden

Daardoor is het laatste woord over het schrappen van de bezuinigingen nog niet gezegd. De VO-raad roept bij monde van voorzitter Henk Hagoort de politiek op: “Ga bij elkaar zitten, stap over je eigen schaduw heen en kom samen tot een alternatief dekkingsvoorstel dat voor een meerderheid van de partijen acceptabel is. Zorg ervoor dat leerlingen van het vmbo en praktijkonderwijs niet alsnog het #kindvanderekening worden!”