Digitaal Veiligheidsplan: de digitale tool voor het schoolveiligheidsplan

05 juni 2023

Stichting School & Veiligheid heeft het Digitaal Veiligheidsplan vernieuwd. Scholen en besturen kunnen op digitaalveiligheidsplan.nl kosteloos een account aanmaken. Deze tool biedt een gestructureerd proces voor het maken van een schooleigen veiligheidsplan. Het biedt inspiratie om actief bezig te gaan met sociale veiligheid op school en geeft inzicht in wat de wet vereist van de school.

Digitaal Veiligheidsplan vernieuwd

Om scholen te ondersteunen bij het opstellen van een schoolveiligheidsplan, is het Digitaal Veiligheidsplan in 2016 ontwikkeld. Helaas was de tool na al die jaren verouderd geraakt. Daarom heeft Stichting School & Veiligheid een nieuw Digitaal Veiligheidsplan ontwikkeld, dat sinds 1 juni 2023 te bezoeken is via digitaalveiligheidsplan.nl.

Wat is er nieuw? 

De tool biedt voor scholen een gestructureerd en stapsgewijs proces voor het maken van een schooleigen veiligheidsplan. Wat is er vernieuwd?  

  • Raak per vraag geïnspireerd met handvatten: artikelen, tools, conferenties en trainingen. 

  • Inzichtelijk per vraag wat de wet vereist. 

  • Door het jaar heen word je gestimuleerd om actief bezig te gaan met sociale veiligheid op school door een inspiratiemail. 

  • Handig online-documenten toevoegen via een link: zo zijn je documenten altijd up-to-date. 

  • Eén plek om in te loggen voor scholen en besturen 
     

Schoolbesturen aan zet 

We begrijpen dat de behoeften van individuele scholen en schoolbesturen kunnen verschillen. Daarom zijn er twee versies van de tool ontwikkeld: één specifiek voor scholen en één voor besturen. 

Voor schoolbesturen is er een versie van de tool ontwikkeld waarmee ze scholen handmatig kunnen toevoegen en hen richtlijnen kunnen meegeven, inclusief documenten. Dit stelt besturen in staat om een consistente en gestandaardiseerde aanpak te hanteren bij het ontwikkelen van veiligheidsplannen voor al hun aangesloten scholen. Met deze functionaliteit kunnen besturen snel en efficiënt de veiligheidsmaatregelen op scholen coördineren en ondersteunen. 

Ook scholen kunnen een eigen account aanmaken en zelf aan de slag met een schoolveiligheidsplan. 

Meer informatie

Meer informatie staat op www.digitaalveiligheidsplan.nl en op de website van Stichting School & Veiligheid.