Documentaire over welbevinden van leerlingen

24 maart 2021

Op 23 maart ging een documentaire in première over hoe het Stanislascollege vmbo in Delft het welbevinden van haar leerlingen centraal stelt.

‘Welbevinden op het Stanislascollege vmbo Delft’ laat zien hoe de mensen op de school vanuit hetzelfde uitgangspunt werken: pas als je goed in je vel zit dan het komt het beste in je naar boven. De documentaire brengt in beeld hoezeer je als school invloed kunt hebben op het welzijn van leerlingen, in een fase van hun leven waarin ze zich enorm ontwikkelen. Wat is zit er achter bepaald gedrag, waar komt stress vandaan? Leerlingcoaches op school begeleiden de leerlingen individueel bij motivatieproblemen, en problemen in hun gedrag of uit hun omgeving.

In de bijeenkomst die over de documentaire werd georganiseerd door Pharos en Trimbos, wordt ingegaan op wat de coronacrisis heeft betekend voor de leerlingen en de school, hoe de school in een paar jaar een heel positieve omslag heeft gemaakt vanuit een positie waarin de opbrengsten tegenvielen en de school moeite had leerlingen aan te trekken, en hoe de school de middelen in het kader van het Nationaal Programma Onderwijs wil gaan inzetten. De documentaire kan andere scholen inspireren en helpen reflecteren op hoe zij zelf het welzijn van leerlingen een plek willen geven. 

Bekijk hieronder de documentaire en premierebijeenkomst (bijeenkomst begint in tweede video op minuut 5:20):