Documentaireserie Klassen over opwaartse druk

07 januari 2021

De veelbesproken 7-delige serie Klassen - uitgezonden eind 2020/begin 2021 - geeft een gezicht aan de groeiende kansenongelijkheid in het onderwijs in Nederland. Paul Rosenmöller praatte na aflevering 6 hierover mee in het programma Nablijven. Na de laatste uitzending op 11 januari gaat Klassen het land in om met beleidsmakers en onderwijsprofessionals te werken aan het verbeteren van de onderwijskansen van elk kind. Fragmenten uit de serie dienen als startpunt voor gesprek.

In het programma Nablijven praatten VO-raad voorzitter Paul Rosenmöller, schoolbestuurder Jasmijn Kester en schrijver en muzikant Massih Hutak deze week na over de een na laatste aflevering van de documentaireserie Klassen, waarin dit keer Quarantaine time centraal staat. De serie volgt achtstegroepers vlak voor het eindadvies voor de middelbare school en brengt op indringende wijze in beeld dat niet ieder kind dezelfde kansen krijgt in het onderwijs. De aflevering waar Rosenmöller over meepraat zoomt in op de ‘opwaartse druk’ in het onderwijs en de grote druk die uitgaat van het schooladvies.

In het gesprek stellen de deelnemers zich onder andere de vraag of we niet anders moeten kijken naar wat ‘succes’ eigenlijk is en wat we kinderen daarin meegeven. Op dit moment wordt je succes vooral afgemeten aan hoe hoog je op de maatschappelijke ladder komt. En daarbij lijkt te gelden: hoe hoger hoe beter. Rosenmöller pleit in dat licht ook voor herwaardering van vakmanschap. Ook wordt gesproken over de vroege selectie in het primair onderwijs: moeten we leerlingen niet langer bij elkaar houden en de tijd geven om te ontdekken welke richting en niveau bij hen past, zodat zij niet op 11/12-jarige leeftijd een advies krijgen wat bepalend is voor de rest van hun (onderwijs)loopbaan?


Klassen Meetups

Nu de laatste aflevering van de documentaireserie Klassen geweest is, gaat de omroep het land in om met beleidsmakers en onderwijsprofessionals te praten over en werken aan oplossingen. Er zijn onder andere programma’s voor scholen gemaakt en meetups in alle provincies. Meer hierover leest u op de website van HUMAN

Fotocredit: Jean Counet