EenVandaag: krappe voldoende voor seksuele voorlichting op school

02 september 2019

(Oud-)leerlingen die op de middelbare school seksuele voorlichting kregen, geven deze les gemiddeld een 5,8. Dit blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. De ondervraagde jongeren geven aan dat ze vooral basisinformatie kregen, gericht op de werking van het lichaam, het voorkomen van soa’s en (ongewenst) zwanger worden. Een meerderheid van hen zou meer aandacht willen voor de fijne kanten van seks, seksuele diversiteit en seksuele weerbaarheid.

Het onderzoek - dat plaatsvond onder 2178 (oud-)leerlingen tussen de 16 en 34 jaar - onderstreept voor de VO-raad opnieuw dat het belangrijk is en blijft om als sector te investeren in seksuele voorlichting. Uit eerder onderzoek van de Onderwijsinspectie en de meest recente Veiligheidsmonitor kwam al naar voren dat vrijwel alle scholen aandacht besteden aan seksualiteit, maar dat er ook nog verbeterpunten zijn. Zo is er niet altijd sprake van structurele aandacht voor dit thema, zijn er nog veel sexting-incidenten en voelen lhbti-jongeren zich nog steeds relatief onveiliger op school dan hetero-jongeren.

De VO-raad vindt het belangrijk dat scholen blijven kijken hoe ze hun seksuele voorlichting verder kunnen verbeteren en ziet het recente onderzoek van 3Vraagt als een goed aanknopingspunt hierbij. Aansluitend op de publicatie van het onderzoek vindt deze week ook de #kutvoorlichting-week plaats, een initiatief van 3FM Tussenuur en Brandpunt+. Tijdens deze week wordt er aandacht gevraagd voor het leuker en beter maken van seksuele voorlichting op de middelbare school.

 

 

 

 

 


Bron: 3Vraagt: Welke onderwerpen worden het meest en het minst behandeld tijdens de voorlichting?

Lees ook het artikel op de website van EenVandaag.