Eerste Kamer verwerpt Wetsvoorstel Wet Werken waar je wilt

27 september 2023

Op 26 september 2023 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel “Wet Werken waar je wilt” verworpen. In dit wetsvoorstel werd ingegaan op het recht om thuis te kunnen werken.

Vanwege coronapandemie is thuiswerken voor veel werknemers de nieuwe standaard geworden. Na de oproep vanuit de overheid om thuis te werken is het aantal thuiswerkers is gestegen naar zo’n 50%. De initiatiefnemers van deze wetgeving beogen dat er na de coronapandemie gezocht moet worden naar een nieuwe standaard waarbij gezocht moet worden naar evenwicht tussen thuiswerken en het werken op de werklocatie. Het recht op aanpassing van de arbeidsplaats is momenteel niet in de wet verankerd.

In het wetsvoorstel wordt voorgesteld om een verzoek van de werknemer om de arbeidsplaats aan te passen, voor zover dit betrekking heeft op het woonadres van de werknemer of een werklocatie van de werkgever, op eenzelfde wijze te behandelen als een aanpassing van de arbeidsduur of werktijd. Een werkgever mag een verzoek van de werknemer om thuis te werken alleen afwijzen als er sprake is van een redelijk of billijk belang. De Wet 'Werken waar je wilt' zal leiden tot aanpassing van de Wet flexibel werken.

Nu het wetsvoorstel door de Eerste Kamer is verworpen komt er verder geen vervolg.