Geef op een laagdrempelige manier jouw mening over belangrijke onderwijsthema’s

27 september 2023

Op een laagdrempelige manier jouw mening, wensen en zorgen rondom belangrijke landelijke en regionale onderwijsthema’s delen? Dat kan vanaf woensdag 27 september in de VO-raad poll app.

De poll app is onPoll app VO-raadderverdeeld in landelijke en regionale polls. Minstens één keer per maand kun je jouw mening geven op de landelijke VO-raad poll. De resultaten van deze polls nemen we mee in onze standpunten en programma’s voor professionalisering en schoolontwikkeling. De uitkomst koppelen we terug via onze nieuwsbrief en website. Dat geeft jou ook inzicht in hoe jouw collega’s over de verschillende thema’s denken. 

Via de regionale pollgroep kun je aan jouw regiobestuur je mening geven over actuele regionale thema’s en input geven als voorbereiding op een regiobijeenkomst. De uitslag van deze polls komt terecht bij het regiobestuur en wordt via dit regiobestuur ook gedeeld met de Adviesraad van Schoolleiders van de VO-raad en Schoolleiders VO.  

Door deel te nemen aan de verschillende polls laat je jouw stem - zowel landelijk als regionaal - horen en zorg je ervoor dat het geluid uit de scholen duidelijker doorklinkt in het landelijke onderwijsbeleid.

Alleen schoolleiders en bestuurders uit het voortgezet onderwijs kunnen deelnemen aan de poll app.


Schoolleiders en bestuurders uit het vo die bij ons bekend zijn en die ons akkoord hebben gegeven voor het ontvangen van e-mails, ontvangen op 27 september een uitnodigingsmail voor de poll app. Vanaf dat moment is de app ook te downloaden. 

 

Interview regiobestuur Noord over de regionale poll-app

In het voorjaar van 2023 heeft het team dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de VO-raad poll app een pilot gehouden bij het regiobestuur Noord, als voorbereiding op de lancering van de poll app eind september. Hieronder een kort interview met Jos van Eyk, rector van Kamerlingh Onnes en voorzitter van regio Noord over zijn bevindingen met de poll app.

Aan de pilot van de VO-raad poll app namen 22 schoolleiders deel. Gedurende de pilot kregen zij een aantal vragen en stellingen voorgelegd vanuit het regiobestuur en de VO-raad. Deze vragen en stellingen gingen onder andere over de onderwerpen die het regiobestuur graag op de agenda van het regio-overleg wilde zien; vanuit de VO-raad gingen ze over het gebruik van telefoons in de klas.

"We zijn tevreden over de functionaliteit van de poll app. Op een eenvoudige manier kun je als regiobestuur een vraag stellen. We hebben verschillende vragen uitgezet om te onderzoeken wat werkt en wat er mogelijk is in de app. Zo ontdekten we bijvoorbeeld dat er een maximaal aantal tekens per vraag gebruikt kan worden, wat ons ook weer dwingt om goed na te denken over de formulering van een vraag."

Het regiobestuur Noord vindt het belangrijk om te weten wat er speelt bij de achterban. Bijvoorbeeld over thema’s zoals de cao of actuele thema’s. “Leeft dit bij ons in het noorden hetzelfde als landelijk of zijn er specifieke zaken die bij ons urgenter zijn dan in andere regio’s?” Regio Noord wil de poll app in het nieuwe schooljaar dan ook gaan inzetten om informatie op te halen bij de achterban over actuele thema’s, maar ook om te inventariseren welke onderwerpen op de agenda van een regiobijeenkomst moeten komen. "Het voordeel is ook dat we de zaken die we via onze vertegenwoordigers in de Adviesraad voor Schoolleiders (AS) ophalen, kunnen agenderen."

Voorheen verzamelde het regiobestuur ook informatie bij de achterban, maar dan via e-mail. "Het voordeel van de VO-raad poll app is dat je snel informatie kunt verkrijgen. De schoolleiders reageerden snel."

Tijdens de laatste regiobijeenkomst is de poll app geëvalueerd. De gebruikers gaven aan tevreden te zijn over de app. "Het is een laagdrempelig instrument en je kunt direct de reacties van je collega's zien." Een technische suggestie die werd gegeven, is dat het wenselijk zou zijn om open vragen te kunnen stellen. Ook moet de poll app wat betreft regio Noord vooral eenvoudig blijven. "We moeten oppassen dat we geen app willen creëren waarmee we alles willen regelen, houd het simpel."