Geen suikerhoudende frisdranken meer op scholen in 2018

11 september 2017

Steeds meer scholen bieden geen suikerhoudende frisdranken meer aan op scholen. Vanaf volgend schooljaar zullen deze helemaal niet te koop zijn op scholen, zo zegt de Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters en Sappen.

De VO-raad is blij met deze ontwikkeling maar ziet het als een van meerdere stappen die op scholen genomen moeten worden om een gezonde leefstijl op school te bevorderen. Daarbij staat een school niet op zichzelf, maar is samenwerking met partners in de directe omgeving essentieel.

De VO-raad heeft zich verbonden aan het programma Gezonde School. Scholen werken hierbij aan de hand van 4 pijlers om gezonde leefstijl van kinderen te bevorderen. 

Signaleren en doorverwijzen: Het vroegtijdig signaleren van risicofactoren bij individuele leerlingen en hen preventief zorg aanbieden. De zorgstructuur in uw school geeft hier handvatten voor en zorgadviesteams kunnen hierbij helpen.

Gezondheidseducatie: Betekent gebruik maken van Gezonde School-activiteiten richting leerlingen, medewerkers, ouders en andere betrokkenen. De (succesvolle) activiteiten neemt u op in het schoolbeleid.

Schoolomgeving: Het zo inrichten van de fysieke en sociale omgeving dat deze optimaal is voor leerlingen (om te leren) en voor het team (om te werken). Het wordt gemakkelijker om te komen tot gezond gedrag. Betrek ook de wijk bij de schoolomgeving, bijvoorbeeld gezondheidsorganisaties in de wijk. Een Gezonde School staat in een gezonde omgeving.

Schoolbeleid en regelgeving: Afspraken, regels, protocollen en de handhaving daarvan. Bijvoorbeeld schoolbreed beleid over gezonde traktaties voor het personeel of een pestprotocol. Als u gezondheid opneemt in het schoolbeleid draagt dat bij aan de structurele en blijvende aandacht voor gezondheid.

Kernpunten Gezonde School

Gezonde School werkt nauw samen met de Landelijk Overleg Thema-instituten, zoals het Voedingscentrum, het Longfonds en de Hartstichting.