Gezondere schoolkantines door begeleiding

04 november 2020

Het aanbod én de uitstraling van schoolkantines wordt gezonder als scholen begeleiding krijgen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Irma Evenhuis dat zij deed voor het programma De Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum. Goed nieuws, want een gezond voedselaanbod op school kan jongeren stimuleren tot gezondere voedselkeuzes.

In Nederland heeft 1 op de 7 jongeren tussen de 12 en 17 jaar (ernstig) overgewicht. Jongeren komen overal in aanraking met eten en drinken: online, onderweg naar school, tijdens de pauze en na schooltijd. Het overgrote deel daarvan bestaat uit ongezonde of minder gezonde producten. Willen we dat jongeren gezonder leven en opgroeien, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken omdat ze hier veel tijd doorbrengen.

Scholen worstelen nog met de vraag wat gezond is en hoe je die producten aan de leerlingen presenteert. Richtlijnen van het Voedingscentrum, een belangrijke partner van het programma Gezonde School, helpen scholen hun kantines gezonder te maken. Nu blijkt dat wanneer scholen geholpen worden met de implementatie daarvan, de kantines ook daadwerkelijk gezonder worden dan kantines van scholen die alleen de richtlijnen, maar geen begeleiding ontvingen.

Dezelfde richtlijnen, unieke aanpak

Evenhuis: “Elke school is uniek. De één heeft een grote kantine met professionele catering. De ander is juist kleiner, daar maken en verkopen leerlingen zelf de producten. Echter, de richtlijnen zijn van toepassing op alle kantines. Daarom is het belangrijk dat elke school een eigen implementatieplan maakt waarin ze met alle betrokkenen (cateraar, docenten, ouders, leerlingen en de gezondheidsbevorderaars van de GGD) afspreken wat ze willen bereiken en wie erbij betrokken zijn. Mijn onderzoek laat zien dat bij de scholen die ondersteuning krijgen bij het implementeren van die richtlijnen, er een positief effect is op zowel het aanbod als de uitstraling van de kantine. Bovendien zijn de betrokkenen gemotiveerder en krijgen ze meer kennis, waardoor ze uiteindelijk juist weer minder ondersteuning nodig hebben.”

Ook een gezonde school?

Bent u geïnteresseerd in hoe er op school op een structurele manier aandacht voor voeding of andere gezonde leefstijlthema’s gegeven kan worden? Zie www.gezondeschool.nl.

Bron: www.voedingscentrum.nl