Huiswerkbegeleiding op school als alternatief voor dure huiswerkhulp

13 februari 2017

Het tv-programma Nieuwsuur besteedde op 13 februari jl. aandacht aan de explosieve groei van het schaduwonderwijs (commerciële huiswerkbegeleiding en bijlessen) in Nederland. Veel scholen vinden dit een ongewenste ontwikkeling, omdat het de kansenongelijkheid in het onderwijs vergroot, aldus het actualiteitenprogramma. Niet alle ouders kunnen deze begeleiding voor hun kinderen immers even makkelijk betalen. In de uitzending en op de website van Nieuwsuur vertellen onder meer Alfred van der Heijden, rector van het Laurens Lyceum in Rotterdam, en Mary Krouwel, rector van MAVO Doorn, over de keuze van hun school om daarom leerlingen zelf kosteloos te gaan begeleiden bij hun huiswerk.

Op het Laurens Lyceum in Rotterdam maken de leerlingen het huiswerk voor het grootste gedeelte op school, onder schooltijd. Om dat te kunnen realiseren, is het hele schoolsysteem op de schop gegaan. De leerlingen krijgen maar drie vakken per dag, maar die lessen zijn wel extra lang. Daarvoor of daarna zijn er verplichte studie- en huiswerkuren. Rector van het lyceum, Alfred van der Heijden, op de website van Nieuwsuur: "Binnen onze school bieden we aan alle leerlingen de mogelijkheden om te studeren op school. We maken geen onderscheid. En als de school dat goed doet, is een huiswerkinstituut niet meer nodig. Bovendien hebben we de docenten die dat heel goed kunnen begeleiden al in huis. Het is een kwestie van anders inzetten, dan kun je dat ook bereiken." Geschiedenisdocente Karin Heij is enthousiast over de nieuwe werkwijze, zo stelt ze in Nieuwsuur: "Je kunt meer de diepte in en meer individueel doen. Ook is er meer rust in de les nu we langer bij elkaar zitten."

Het roostersysteem blijkt volgens Nieuwsuur zo succesvol dat andere scholen het ook gaan invoeren. De mavo in Doorn stapt volgend jaar ook over. "We hebben in iedere klas een paar kinderen die naar huiswerkbegeleiding gaan. Dat zijn altijd kinderen waar het thuis wel betaald kan worden", aldus rector Mary Krouwel in het actualiteitenprogramma. "Eigenlijk zou je dat alle kinderen gunnen. Straks kunnen we dat aan iedereen zelf aanbieden."

Bekijk de uitzending van Nieuwsuur (video-item staat onderaan de pagina).