In de Volkskrant: Tienduizenden scholieren deden commerciële examencursus

10 mei 2017

Tienduizenden scholieren hebben dit jaar bij een commercieel bureau examentraining gevolgd voor het centraal eindexamen, zo bericht de Volkskrant op 10 mei. Het aanbod aan particuliere trainingen is fors gegroeid. Ook het merendeel (82%) van de scholen biedt leerlingen – grotendeels gratis – extra training aan buiten de gewone schooluren. De populariteit van deze trainingen past in een trend, aldus de VO-raad in de Volkskrant.

“De maatschappelijke druk om het goed te doen op school is de laatste jaren flink toegenomen. Ouders en leerlingen zijn daar gevoelig voor en worden – mede ook door de aangescherpte exameneisen en de hogere eisen die het vervolgonderwijs stelt – steeds ambitieuzer. Dat is op zich niet verkeerd, zolang de drang naar hoge cijfers niet doorschiet."

Deelname aan examentrainingen hoeft ook niet slecht te zijn, aldus de VO-raad. “Dit kan in de bestaande competitieve sfeer goed zijn voor het zelfvertrouwen van leerlingen. Maar: het is geen vervanging voor goed onderwijs.”

Zie voor het volledige standpunt van de VO-raad rondom schaduwonderwijs het position paper dat de raad hierover heeft opgesteld.

Lees het hele Volkskrant-artikel 'Tienduizenden scholieren deden commerciële examencursus'.