In diverse media: met maatwerkdiploma gaan we echt recht doen aan de talenten van leerlingen'

17 februari 2016

De VO-raad reageert in diverse media positief op de plannen van staatssecretaris Dekker om alle vo-leerlingen expliciet het recht te geven om in een aantal vakken op een hoger niveau examen te doen, en de behaalde vakken ook op het diploma te vermelden.

Ook is de VO-raad positief over het door de staatssecretaris aangekondigde experiment om leerlingen die begaafd zijn in bepaalde vakken, toe te laten tot een hogere vervolgonderwijssoort. 'Dit is een forse stap vooruit', aldus VO-raad voorzitter Paul Rosenmöller in de Volkskrant. 'Op deze manier gaan we echt recht doen aan de talenten van leerlingen’.

De VO-raad herkent veel van zijn ideeën voor maatwerk en niveaudifferentiatie in de voorstellen van Dekker. Met zijn plan voor een maatwerkdiploma heeft de VO-raad er de afgelopen tijd voor gepleit dat extra inspanningen van leerlingen in het voortgezet onderwijs zichtbaar zijn op het diploma, en beloond worden in het vervolgonderwijs. “Dat de staatssecretaris dit nu beide mogelijk maakt is ontzettend belangrijk", aldus Rosenmöller in onder andere de Volkskrant en RTL Nieuws.  

De VO-raad voorzitter hoopt dat scholen er zo snel mogelijk mee aan de slag gaan. "De wet moet nog gewijzigd worden, maar wat mij betreft gaan scholen er komend schooljaar al op anticiperen. We moeten nu doorpakken."

Lees de reactie van de VO-raad op de Volkskrant-website, in het AD, op nu.nl, op rtlnieuws.nl en op metronieuws.nl. Zie ook het persbericht van de VO-raad: 'Met diploma op maat stimuleert Dekker talentontwikkeling'