In het AD: Scholen laten kansen liggen rond energiebesparing

26 juni 2017

Scholen kunnen meer doen aan energiebesparing en zo gemiddeld zo’n 15% besparen op hun energierekening. Ze laten grote kansen liggen op dit vlak, zo stellen ambassadeurs van de ‘Green Deal Scholen’ op 24 juni in het AD. Zonde, benadrukken zij, want het bespaarde geld had besteed kunnen worden aan het onderwijs.

Ook de VO-raad ziet kansen voor scholen om meer te besparen op energieverbruik. Wel is het zo dat niet alle scholen voldoende geld hebben om bepaalde maatregelen – zoals het beter isoleren van hun gebouwen – door te voeren, zo benadrukt de raad in het AD. Met een aantal kleine wijzigingen in het energiebeleid kan echter al veel worden bereikt.

Apparaten

De Green Deal Scholen heeft door het hele land 20 inspecteurs aangesteld die over de schouder van schooldirecteuren meekijken. Energiespecialist Michael Lezer van de regionale uitvoeringsdienst Zuid-Limburg komt van alles tegen, zo stelt hij in het AD. “Kachels die met de tropische temperaturen van afgelopen week nog draaien, lampen zonder sensor, computers en beamers die 's nachts aan blijven of op stand-by staan. Scholen zijn bezig met lesgeven en letten veel minder op dit soort zaken.”

Maar, zegt de inspecteur, elke stekker die in het stopcontact blijft zitten, verbruikt energie. En elk apparaat dat op standby staat, verbruikt onnodig stroom. Bovendien kan de temperatuur van de cv-ketel het grootste deel van het jaar flink omlaag. “Een school is maar 30% van de tijd in gebruik. Als directies beter controleren wat er de overige 70% van de tijd qua energieverbruik gebeurt, kunnen ze grote winst halen”, aldus Lezer.

Rekeningen

De Rotterdamse stichting BOOR, die 120 schoolgebouwen beheert, bespaarde daarnaast 1,2 miljoen euro door de facturen voor energie en water te controleren, zo schrijft het AD. De nutsbedrijven stuurden rekeningen voor meters die niet meer in gebruik waren. Ook berekenden zij hogere bedragen dan volgens de meterstanden was verbruikt. “Het klinkt gek dat we dat niet meteen door hebben gehad, maar het is lastig controleren als je zoveel gebouwen hebt. Het kost veel tijd facturen te controleren als teams al overlopen van het werk”, aldus Remco Verheij, contractmanager energie en water, in het AD. “Misschien vertrouwden we er te veel op dat de facturen in orde waren.”

Controle

In de krant wordt verder het voorbeeld van Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen uitgelicht, die leerlingen inzet om bijvoorbeeld het schoolgebouw te controleren op open deuren en ramen terwijl de verwarming brandt. Ook houden ze een warmetruiendag. “De kinderen zien meteen hoeveel ze kunnen besparen en worden zich bewust van hun gedrag”, verklaart Jaap Hansen, voorzitter van het College van Bestuur, in het AD.

Energiecoördinator

Om bovenstaande – en andere – maatregelen te realiseren, kan het helpen om iemand binnen de school verantwoordelijk te maken voor het energiebeheer, aldus Marco van Zandwijk, adviseur bij Stichting Ruimte-OK en uitvoerder van de Green Deal Scholen, in de krant. “Niet alle scholen hebben dit al gedaan, terwijl een energiecoördinator zichzelf dubbel en dwars terugverdient.”

Lees het volledige AD-artikel op AD.nl.

Over de Green Deal Scholen

In 2015 sloten diverse partijen, waaronder de VO-raad, de ‘Green Deal Scholen’. Hoofddoel van dit akkoord is om voor alle scholen te komen tot ‘een gezonde leer- en werkomgeving in een duurzaam, voor schoolbesturen betaalbaar gebouw’. Hiervoor is een uitvoeringsprogramma ontwikkeld, dat loopt tot eind 2017. In het kader hiervan is voor scholen een divers ondersteuningsaanbod ontwikkeld. Lees meer op de website greendealscholen.nl.