Inzicht effectiviteit samenwerkingsverbanden jeugd (hulp)

24 september 2017

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) ontwikkelde in opdracht van de ministeries van OCW en VWS een praktisch meet- en sturingsinstrument voor samenwerkingsverbanden en gemeenten: de monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp. Deze monitor geeft gemeenten, samenwerkingsverbanden passend onderwijs, jeugdhulpinstellingen en scholen inzicht in de effectiviteit van de samenwerking. Het doel van de monitor is onder andere om de samenwerking tussen onderwijs, gemeente en jeugdhulp te verbeteren en de informatie uiteindelijk op één plek te verzamelen, waardoor de bevragingslast wordt verminderd.

De monitor levert actuele cijfers over jeugd en jeugdhulpgebruik in relatie tot gegevens over onderwijs in de regio. Voorbeelden hiervan zijn cijfers die duiden hoe in de regio de jeugdpopulatie eruit ziet en hoe zij opgroeit, hoeveel jeugd schoolgaand is, hoeveel van hen gebruikmaakt van jeugdhulp én onderwijsondersteuning en hoeveel thuiszitters en voortijdig schoolverlaters de regio telt. Het is mogelijk om gemeentelijke cijfers te vergelijken met alle gemeenten in Nederland of met gemeenten van gelijke grootte. Dit onderdeel van de monitor is publiek toegankelijk.

Samenwerking en tevredenheid

De monitor geeft ook informatie over samenwerking en tevredenheid. Op basis van vragenlijsten die in de regio verspreid worden onder ouders, jongeren, beleidsmedewerkers en uitvoerende professionals in onderwijs en jeugdhulp wordt informatie verkregen over hoe het gesteld is met de samenwerking. Herhaalde afname van de vragenlijsten, bijvoorbeeld eens per jaar, kan vorderingen of juist stagnatie inzichtelijk maken. Dit kan aanleiding geven tot een nadere analyse met vragen als: Zijn de ambities verwezenlijkt en de doelen behaald? Wat voor effect hebben ingezette activiteiten in de regio op de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp? Wordt dit effect herkend in de praktijk? Wat levert de verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp op voor kinderen en gezinnen en voor gemeenten, scholen en jeugdhulpinstellingen? Dit onderdeel van de monitor is alleen voor de regio toegankelijk.

Het digitale instrument is landelijk beschikbaar en wordt op termijn onderdeel van de verantwoordingssystemen van de PO-Raad, de VO-raad en de VNG.

Aanmelden

Verantwoordelijken voor het samenwerkingsverband passend onderwijs kunnen zich aanmelden via de aanmeldpagina van de monitor.
Voor meer informatie neemt u contact op met Sandra van Wersch, projectleider Monitor AOJ, S.vanWersch@nji.nl, (030) 230 66 22.