Ismail Aghzanay en Jasper van der Noordt Leraren van het Jaar 2021

05 december 2021

Ismail Aghzanay, teamleider en docent Engels op de CVO-school Comenius Beroepsonderwijs Capelle, is op zaterdag 4 december uitgeroepen tot Leraar van het Jaar 2021 in het voortgezet onderwijs. In het speciaal onderwijs ging deze titel naar Jasper van der Noordt, docent aan Het Brederocollege in Oud Gastel. De VO-raad wil beide docenten van harte feliciteren en kijkt ernaar uit met hen samen te werken.

Wat het beroep leraar zo bijzonder maakt, is niet in woorden te vatten, aldus Ismail Aghzanay, Leraar van het Jaar 2021 in het vo. “Als leraar kun je harten bereiken, raken en verrijken. Ik ben er trots op dat ik al zoveel prachtige zielen heb leren kennen en hun vertrouwen heb gekregen. Maar ik maak me zorgen over de toekomst, daarom wil ik me als ambassadeur hardmaken voor het lerarentekort.” De jury gaf aan geraakt te zijn door de kwetsbaarheid die Aghzanay toont. “Jouw kernwaarden zijn passie, gedrevenheid en authenticiteit. Bij alles wat je doet en zegt, gaat het om de relatie. Kansen creëren voor elke leerling is voor jou belangrijk.”

Leraar van het Jaar in het (v)so, Jasper van der Noordt, wil het speciaal onderwijs graag in een positiever daglicht stellen. “Ook wil ik graag lerarenopleidingen uitnodigen, zodat meer toekomstige leraren weten wat het speciaal onderwijs inhoudt.” De jury ziet een docent die zijn leerlingen met liefde en respect begeleidt. “Hij is een leraar die verbinding zoekt met het vo en de arbeidsmarkt.”

Winnaars en uitreiking 

In de andere onderwijssectoren zijn tot Leraar van het Jaar 2021 uitgeroepen:

  • Angela Esajas, basisschool Driemaster, Almere (po)
  • Kirsten Cuppen, ROC Tilburg, Tilburg (mbo)


De jaarlijkse verkiezing liep dit keer anders door corona. Normaalgesproken presenteren de genomineerden zich tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) aan de vakjury. Omdat de NOT geannuleerd is, gebeurde dit deze keer online en kregen de winnaars hun award zonder publiek uitgereikt op College de Brink in Laren. 

Het gezicht van de beroepsgroep

De award die de Leraren van het Jaar ontvingen, staat symbool voor de erkenning en waardering voor alle leraren van Nederland. De winnaars zijn een jaar lang het gezicht van de beroepsgroep en ambassadeur binnen hun sector. Dat betekent dat ze gedurende het jaar op verschillende momenten het onderwijsvak promoten, participeren in onderwijsdebatten en zich inzetten voor thema’s die de kwaliteit van de beroepsgroep raken. 

Over de verkiezing 

De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door het bestuur van stichting ‘Leraren van het Jaar’, bestaande uit eerder verkozenen. De vakjury bestaat uit leraren uit de verschillende sectoren en vertegenwoordigers van de belangrijkste onderwijsorganisaties. In de vo-jury zat dit jaar onder meer oud VO-raad voorzitter Paul Rosenmöller.