Erik Ex en Steffie van der Meijden Leraren van het Jaar 2022

06 oktober 2022

Erik Ex, docent geschiedenis op het Cygnus Gymnasium in Amsterdam, is tijdens de Dag van de Leraar op woensdag 5 oktober uitgeroepen tot Leraar van het Jaar 2022 in het voortgezet onderwijs. In het speciaal onderwijs ging deze titel naar Steffie van der Meijden, mentorleraar aan VSO Heuvelrug College in Zeist. De VO-raad wil beide docenten van harte feliciteren en kijkt ernaar uit met hen samen te werken.

“Leraren zouden veel meer moeten samenwerken”, aldus Erik Ex, winnaar voor het vo. “Dat helpt ontzettend om het onderwijs beter te maken. Vooral jonge leraren hebben daar veel profijt van. Ik ben ervan overtuigd dat je het als leraar niet alleen doet, in dit vak heb je een goed team nodig.” Erik wil zich daarom hard maken voor Collective Teachers Efficacy, het samenwerken tussen leraren.

De jury stelde Erik niet alleen vakinhoudelijk sterk te vinden, maar daarnaast te waarderen dat hij ook expliciet nadenkt over de invulling van het onderwijs en dat hij zich wil inzetten om leraren van elkaar te laten leren.

Leraar van het Jaar in het so, Steffie van der Meijden, heeft als doel om Nederland te laten zien hoe fantastisch haar leerlingen zijn. “De leerlingen in mijn klas kunnen de maatschappij heel wat leren. Doorzetten bijvoorbeeld, open en eerlijk zijn en iedere dag zien als een nieuwe kans. Daarnaast zou ik willen dat we in onderwijsland alle deuren opengooien en met elkaar in gesprek gaan om zo samen het onderwijs beter te maken.” 

De jury vindt Steffie een perfecte ambassadeur voor het speciaal onderwijs vanwege haar aanstekelijke enthousiasme en hart voor alle leerlingen. “Ze blinkt uit in samenwerken, zowel in de klas als in het team, en zorgt er daarmee voor dat het onderwijs optimaal aansluit bij de behoefte van leerlingen.”

Winnaars en uitreiking 

In de andere onderwijssectoren zijn tot Leraar van het Jaar 2022 uitgeroepen:

  • Lennart van der Meulen, leraar groep 5/6 op basisschool De Gouden Griffel, Berkel en Rodenrijs (po);
  • Dimitri van Dillen, leraar Nederlands en ‘loopbaan & burgerschap’ aan het ROC van Twente (mbo).


De winnaars van de Leraar van het Jaar-verkiezing werden tijdens een feestelijke uitreiking op het College de Brink in Laren door minister Wiersma bekendgemaakt.

Het gezicht van de beroepsgroep

De award die de Leraren van het Jaar ontvingen, staat symbool voor de erkenning en waardering voor alle leraren van Nederland. De winnaars zijn een jaar lang het gezicht van de beroepsgroep en ambassadeur binnen hun sector. Dat betekent dat ze gedurende het jaar op verschillende momenten het onderwijsvak promoten, participeren in onderwijsdebatten en zich inzetten voor thema’s die de kwaliteit van de beroepsgroep raken. 

Over de verkiezing 

De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door de stichting ‘Leraren van het Jaar’. De vier winnaars worden door een vakjury gekozen uit twaalf genomineerden, die door leerlingen, ouders en collega’s zijn voorgedragen. De vakjury bestaat uit leraren uit de verschillende sectoren en vertegenwoordigers van onderwijsorganisaties. In de vo-jury zaten dit jaar onder meer Pieter Schram en Annet Kil, bestuursleden van de VO-raad.