‘Jij staat er niet alleen voor’: gids voor familie en onderwijs bij een ouder in detentie 

04 april 2023

Expertisecentrum K I N D heeft een gids voor familie en onderwijs bij een ouder in detentie gepubliceerd. Expertisecentrum K I N D is het kennis-en adviescentrum gericht op kinderen met een gedetineerde ouder en hun sociale omgeving.

De VO-raad raadt de publicatie ‘Jij staat er niet alleen voor’ van harte aan. Kinderen met een ouder in detentie is een groep die nog niet goed in beeld is en waarvan we het belangrijk vinden dat er aandacht voor is. Met de gids is er meer kennis beschikbaar over hoe deze groep kinderen ondersteund kan worden, met specifieke informatie voor het onderwijs.  

Elke dag moeten in Nederland 25.000 kinderen, vaak onverwacht, een vader of moeder missen door detentie. Gezinnen blijven achter met veel vragen en onzekerheden. Veel onderwijzend personeel is onbekend met de gevolgen en uitdagingen waar kinderen en hun ouders voor staan als de andere ouder in detentie is. Veel ouders besluiten de school niet of later in te lichten waardoor kinderen in de klas buiten beeld kunnen zijn met deze ingrijpende jeugdervaring.  

Behoefte aan informatie 

Ouders en leerkrachten bleken behoefte te hebben aan informatie die op dit moment nog niet beschikbaar was. De gids ‘Jij staat er niet alleen voor’ is een omvangrijke digitale gids met informatie, tips en ervaringen voor achterblijvende ouders en verzorgers van kinderen met gedetineerde ouders, en professionals in het onderwijs. De gids is gevoed door families en leerkrachten uit het onderwijs, waardoor het niet alleen vóór de doelgroep is gemaakt, maar ook dóór de doelgroep.    

Over K I N D 

Expertisecentrum K I N D is het kennis-en adviescentrum gericht op kinderen met een gedetineerde ouder en hun sociale omgeving. Professionals en familie kunnen er terecht met vragen over kinderen met een ouder in detentie. Verder is K I N D een netwerkorganisatie, die naast het geven van informatie en advies, onderzoek doet, training en scholing biedt en waar nodig doorverwijst naar hulp.  

Meer informatie 

Op de website van Expertisecentrum K I N D vind je meer informatie over de gids en het project ‘Mantel van Zorg, omzien naar kinderen met een gedetineerde ouder’, waar de gids uit voortkwam.  Ook is een flyer beschikbaar, deze kunnen besteld worden door een e-mail te sturen naar info@expertisecentrumkind.nl.