Jongeren met een chronische aandoening eisen een plek aan tafel

06 november 2023

Met een op 2 november 2023 gepresenteerd manifest geeft Jongeren INC het signaal af dat jongeren met een chronische aandoening of beperking een plek verdienen om hun talenten te ontwikkelen en zich actief onderdeel te voelen van de samenleving. Vicevoorzitter van de VO-raad Ingrid de Bonth is een van de ontvangers van het manifest.

Bekijk de video over het manifest met de overhandiging aan de partners:

Het manifest 'Voor ons, met ons' is een bundel van praktijkverhalen waarin alle samenwerkingspartners laten zien dat 1,4 miljoen jongeren met een chronische aandoening of beperking net zo actief willen meedoen en meetellen als de rest.

Inclusiever onderwijs

De schrijvers van de bundel gaan onder meer langs bij het Dominicus College in Nijmegen. De enige reguliere school in Nederland met een aparte afdeling waar leerlingen met een chronische aandoening hun havo- of vwo-opleiding kunnen behalen. Ook vertelt professor Dolf van Veen hoe het Nederlands onderwijs steeds inclusiever wordt.

cover manifest-bundel

Dit manifest markeert de afsluiting van Jongeren INC, een vierjarig programma van FNO Zorg voor Kansen. Jongeren INC heeft als missie dat jongeren met een chronische aandoening of beperking naar wens en vermogen kunnen meedoen in een inclusieve samenleving. Het programma streeft naar gelijke kansen, zodat de talenten van vele duizenden jongeren met een chronische aandoening of beperking ook benut worden. Om dit te bereiken is Jongeren INC partnerschappen aangegaan met initiatieven die met en voor jongeren werken en uitgaan van de leefwereld van de jongeren.