Kamer over passend en inclusief onderwijs: tijd voor daden

22 mei 2025

Er moeten nu echt stappen worden gezet op het vlak van passend en/of inclusief onderwijs. Daarover waren alle partijen het eens tijdens het Kamerdebat van 21 mei 2025. In dit debat werd ook aandacht gevraagd voor de recente onderwijsbezuinigingen waarmee, zoals de VO-raad richting Kamer benadrukte, het realiseren van inclusief onderwijs in 2035 totaal onhaalbaar wordt. Met name NSC leek hierbij open te staan voor een gesprek over een bezuiniging die minder kwaad doet. De VVD verwees in deze naar het debat over de Voorjaarsnota op woensdag 11 juni 2025.

De Kamer is verdeeld over inclusief onderwijs. De PVV ''gelooft niet in een systeem dat uitgaat van abstracte idealen, maar een systeem dat werkt in de praktijk''. NSC maakt zich zorgen over de positie van het gespecialiseerd onderwijs en vindt dat eerst de basis van passend onderwijs op orde moet zijn. D66 en GroenLinks/PvdA pleiten er juist voor om echt werk te maken van inclusief onderwijs.

De Kamer was het erover eens dat de zorgplicht concreter en realistischer moet worden gemaakt en dat de financiering van zorg binnen onderwijs eenvoudiger moet. Ook benadrukte de Kamer dat doorzettingsmacht nodig is, maar alleen als partijen er echt niet uit komen. Staatssecretaris Paul gaf aan dat het ministerie voor eind 2025 met een invulling komt, die daarna wettelijk wordt verankerd.

De rol en positie van het samenwerkingsverband

Er bestaat al een Programma van eisen voor schoolbesturen en samenwerkingsverbanden passend onderwijs 2024. De uitwerking en aanscherping hiervan wordt begin 2026 verwacht, zo stelde de staatssecretaris.

De staatssecretaris heeft toegezegd te verkennen of de bekostiging die wordt toegepast op cluster 1 en 2 ook kan worden doorgetrokken naar cluster 3 en 4, zodat de continuïteit van dit onderwijs ook bij minder leerlingen kan worden gewaarborgd.

Thuiszitters

Er komt een wetsvoorstel in het kader van maatwerk (met OnderwijsZorgArrangementen en de mogelijkheid tot afstandsonderwijs), de wet terugdringen verzuim (met een eenduidige definitie) ligt nu bij de Tweede Kamer.

Leerlingenvervoer

Er zijn grote problemen met het leerlingenvervoer, vooral door tekorten aan chauffeurs en aanbestedingsbeleid. Er wordt met de VNG gewerkt aan een verbeteragenda voor doelgroepenvervoer om deze problemen aan te pakken.

Voorafgaand aan het debat riep de VO-raad de Tweede Kamer op tot een heldere visie en richting voor de inrichting voor inclusief onderwijs te komen waar de sector mee aan de slag kan. Waarbij de bezuiniging op de Onderwijskansenregeling van tafel moet.

Geen extra eisen voor inclusieve onderwijshuisvesting

In reactie op een vraag van GL-PvdA moest de staatssecretaris toegeven dat er niet kan worden voldaan aan Europese richtlijnen voor de toegankelijkheid van schoolgebouwen: ''Hogere eisen zullen leiden tot extra kosten voor gemeenten en schoolbesturen, en hier is op dit moment geen financiële dekking voor.''

Binnenkort volgt er naar aanleiding van dit debat nog een tweeminutendebat. Hier kunnen Kamerleden moties over passend onderwijs indienen.