Kennismaken met de maatschappelijke diensttijd? Vraag subsidie aan voor kort MDT-project

14 november 2023

Vanaf 13 november kunnen maatschappelijke organisaties, waaronder vo-scholen, weer subsidie aanvragen om kennis te maken met de maatschappelijke diensttijd (MDT) en de kansen die het biedt.

Met de subsidie kunnen scholen een kortlopend MDT-project organiseren van maximaal 4 maanden. Leerlingen kunnen vervolgens zelf kiezen of ze aan een MDT-traject willen deelnemen. Hierbij zetten zij zich in voor een maatschappelijk thema; ze organiseren bijvoorbeeld activiteiten voor eenzame ouderen, zetten een sportproject op voor kwetsbare jongeren of bedenken creatieve oplossingen voor een probleem in hun wijk. Zo kunnen ze praktijkervaring opdoen en verder ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Ook doen ze iets voor de samenleving en maken ze kennis met nieuwe werelden en mensen met allerlei achtergronden, en kunnen ze zo hun burgerschaps- en sociale vaardigheden in de praktijk oefenen.

MDT zo kan bijdragen aan een praktische invulling van bijvoorbeeld het burgerschapsonderwijs en loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB), en versterkt de maatschappelijke relevantie van het onderwijs.  

Aanvraag indienen

De subsidie kan worden aangevraagd tussen 13 november 2023 en  11 april 2024, 14.00 uur via Mijn ZonMw. Per subsidieaanvraag is maximaal 50.000 euro beschikbaar. Op de website van ZonMw is meer informatie te vinden over de subsidievoorwaarden.

Meer weten?

ZonMw organiseert in samenwerking met MDT twee online informatiebijeenkomsten over de MDT-kort subsidieoproepen.Tijdens deze bijeenkomst krijg je meer informatie over de subsidieoproep, word je geïnspireerd met voorbeelden en kun je vragen stellen. Nadere informatie over het programma en de link naar de online bijeenkomst volgt na inschrijving. 

Data en tijden: 

  • Dinsdag 12 december 2023 van 15.30-17.00 uur
  • Dinsdag 6 februari 2024 van 15.30-17.00 uur

 

Daarnaast is het mogelijk om als school kosteloos advies op maat te krijgen over de verschillende mogelijkheden die MDT kan bieden en hoe je de MDT-subsidie kunt inzetten. Neem hiervoor contact op met het expertteam MDT.

Zie verder de verschillende praktijkvoorbeelden op de website 'Doe mee met MDT' die laten zien hoe MDT in het onderwijs eruit kan zien, en bekijk de MDT Onderwijs Toolkit

Tenslotte is het er de mogelijkheid om via MDT on Tour inspiratie op te doen. MDT on Tour reist nu door heel het land langs scholen en biedt met een interactieve scholenbezoek een laagdrempelige manier om kennis te maken met de mogelijkheden van MDT.