Kennismaken met de maatschappelijke diensttijd? Vraag subsidie aan voor kort MDT-project

08 november 2022

Voor scholen is subsidie beschikbaar om hun leerlingen deel te laten nemen aan een kort traject maatschappelijke diensttijd (MDT). Leerlingen zetten zich hierbij in voor een maatschappelijk thema; ze organiseren bijvoorbeeld activiteiten voor eenzame ouderen, zetten een sportproject op voor kwetsbare jongeren of bedenken creatieve oplossingen voor een probleem in hun wijk. Zo kunnen ze praktijkervaring opdoen en verder ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Ook doen ze iets voor de samenleving en maken ze kennis met nieuwe werelden en mensen met allerlei achtergronden, en kunnen ze zo hun burgerschaps- en sociale vaardigheden in de praktijk oefenen.

MDT kan zo bijdragen aan een praktische invulling van bijvoorbeeld het burgerschapsonderwijs en loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB), en versterkt de maatschappelijke relevantie van het onderwijs.  

Deze subsidieronde biedt scholen en leerlingen de kans kennis te maken met MDT en de meerwaarde die het biedt. Scholen kunnen subsidie aanvragen voor het organiseren van een kort MDT-traject, waarbij leerlingen tussen de 30 en 50 uur aan dit traject besteden, over een periode van maximaal 12 weken. Deelname aan MDT is altijd vrijwillig en optioneel.

De subsidie kan onder andere worden ingezet voor coördinatie en projectleiding, het werven en begeleiden van de jongeren en een onkostenvergoeding voor jongeren.

Aanvraag indienen

De subsidie kan doorlopend worden aangevraagd tot en met 28 februari 2023 via Mijn ZonMw. Er is maximaal 50.000 euro per schoollocatie beschikbaar. Op de website van ZonMw is meer informatie te vinden over de subsidievoorwaarden.

Meer weten?

Op donderdag 8 december van 15.45 tot 17.00 uur organiseert ZOnMw een online inspiratiesessie over deze subsidieronde en de meerwaarde van MDT voor onderwijsinstellingen. Scholen kunnen zich voor deze sessie aanmelden via het online formulier.

Zie daarnaast de verschillende praktijkvoorbeelden op de website 'Doe mee met MDT' die laten zien hoe MDT in het onderwijs eruit kan zien, en bekijk de MDT Onderwijs Toolkit. Ook kunnen scholen zich abonneren op de nieuwsbrief MDT.