Kennismaken met de maatschappelijke diensttijd? Vraag subsidie aan voor kort MDT-project

06 februari 2023

Voor scholen is subsidie beschikbaar om hun leerlingen deel te laten nemen aan een kort traject maatschappelijke diensttijd (MDT). Leerlingen zetten zich hierbij in voor een maatschappelijk thema; ze organiseren bijvoorbeeld activiteiten voor eenzame ouderen, zetten een sportproject op voor kwetsbare jongeren of bedenken creatieve oplossingen voor een probleem in hun wijk. Zo kunnen ze praktijkervaring opdoen en verder ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Ook doen ze iets voor de samenleving en maken ze kennis met nieuwe werelden en mensen met allerlei achtergronden, en kunnen ze zo hun burgerschaps- en sociale vaardigheden in de praktijk oefenen.
Deadline indienen subsidieaanvraag uitgesteld
Update 6 februari 2023: Om meer scholen de mogelijkheid te geven om een subsidieaanvraag in te dienen, is de deadline voor het indienen van een subsidieaanvraag verlengd tot 20 april 2023, 14.00 uur. Ook het uiterlijke startmoment van projecten wordt hiermee uitgesteld. Als het project wordt gehonoreerd, dient het project binnen 6 maanden, maar uiterlijk 2 oktober 2023 te starten.


MDT kan bijdragen aan een praktische invulling van bijvoorbeeld het burgerschapsonderwijs en loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB), en versterkt de maatschappelijke relevantie van het onderwijs.  

Deze subsidieronde biedt scholen en leerlingen de kans kennis te maken met MDT en de meerwaarde die het biedt. Scholen kunnen subsidie aanvragen voor het organiseren van een kort MDT-traject, waarbij leerlingen tussen de 30 en 50 uur aan dit traject besteden, over een periode van maximaal 12 weken. Deelname aan MDT is altijd vrijwillig en optioneel.

De subsidie kan onder andere worden ingezet voor coördinatie en projectleiding, het werven en begeleiden van de jongeren en een onkostenvergoeding voor jongeren.

Aanvraag indienen

De subsidie kan doorlopend worden aangevraagd tot 20 april 2023, 14.00 via Mijn ZonMw. Er is maximaal 50.000 euro per schoollocatie beschikbaar. Op de website van ZonMw is meer informatie te vinden over de subsidievoorwaarden.

Meer weten?

Op donderdag 16 maart van 16.00 tot 17.00 uur organiseert ZOnMw een informatiebijeenkomst over MDT-kort in het onderwijs. Hierin wordt meer verteld over de subsidieoproep en het indienen van een subsidieaanvraag. Scholen kunnen zich voor deze bijeenkomst aanmelden via het online formulier.

Zie de verschillende praktijkvoorbeelden op de website 'Doe mee met MDT' die laten zien hoe MDT in het onderwijs eruit kan zien, en bekijk de MDT Onderwijs Toolkit. Ook kunnen scholen zich abonneren op de nieuwsbrief MDT.