Keuzevrijheid scholen is cruciaal bij beoordeling leermiddelenmarkt

30 augustus 2023

De leermiddelenmarkt staat bij de start van het schooljaar uitgebreid in de spotlights. Onder andere Trouw en Radio 1 hadden aandacht voor de werking van de markt en het LiFo-systeem waarmee veel scholen leermiddelen aanschaffen. De focus lag daarbij op de verspilling die ontstaat doordat veel leerlingen de werkboeken niet gebruiken en ongeopend weggooien en de kosten van het systeem.

De leermiddelenmarkt is complex, flink in beweging en meningen over de ideale opzet lopen sterk uiteen. De VO-raad is bekend met de discussie over de voor- en nadelen van het LiFo-systeem en de werking van de markt. Het is lastig een algemeen oordeel over de werking en effecten van dit systeem te hebben en we zijn blij dat minister Dijkgraaf heeft aangekondigd hier onderzoek naar te gaan doen. Voor ons is het belangrijk dat scholen ruime keuzevrijheid hebben bij de aanschaf van leermiddelen en dat deze betrouwbaar, veilig en betaalbaar zijn.

We staan in contact met het ministerie van OCW over het aangekondigde onderzoek naar de impact van het LiFo-systeem. Ook in andere trajecten – zoals Edu-V en Toekomst Distributie – draagt de VO-raad bovenstaande visie uit en maakt zich hard voor de belangen van de scholen.