Kosteloze masterclasses voor leerlingen van ‘Taalbazen’

16 maart 2022

Leerlingen van 12 tot 18 jaar kunnen op het online platform Taalbaas.nu weer gratis masterclasses volgen bij vier zogeheten taalbazen. Het initiatief ‘Taalbaas’ werd in het eerste coronajaar opgezet om de leesachterstand onder jongeren tegen te gaan; de masterclasses laten leerlingen zien hoe leuk en belangrijk taal kan zijn en helpen hen hun vaardigheden op het gebied van lezen, schrijven én burgerschap te versterken.

In de masterclasses vertellen schrijver Marieke Lucas Rijneveld, acteur Daniël Kolf, journalist en oud-advocaat Khalid Kasem en spoken word artist Zaïre Krieger hoe zij in hun leven en beroepen de Nederlandse taal hebben leren bespelen. Ze laten zien wat je in Nederland allemaal kan met taal, wat je ermee kunt worden en waarom het belangrijk is om vaardig te worden met taal. Jongeren kunnen zo leren van rolmodellen.


Over Taalbaas

Dit initiatief is een vervolg op 'Taalbaas 1.0', dat in de corona-zomer van 2020 plaatsvond. Toen bedachten zo’n 250 hoogleraren, universitair docenten, schrijvers, theatermakers en leesbevorderingsorganisaties een plan om de leesachterstand onder jongeren tegen te gaan middels online sessies tussen jongeren en taalbazen. Die zomer waren er voor jongeren zo’n 325 Zoom-sessies te boeken met 81 taalbazen. Allen verzorgden workshops in hun eigen disciplines, toegespitst op de interesses en taalvragen van jongeren. 

Het project Taalbaas wordt ondersteund door het ministerie van OCW, Universiteit Utrecht & de Leescoalitie