LAKS publiceert inclusieve taalgids

12 april 2023

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft de Taalgids gepubliceerd, met daarin tips voor inclusief taalgebruik in het onderwijs.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is de afgelopen tijd druk bezig geweest met het samenstellen van een taalgids voor inclusief taalgebruik in het onderwijs. Met de tips in de taalgids wil het LAKS bijdragen aan een inclusiever schoolklimaat waarin iedere leerling gelijk is. 

De taalgids bestaat uit twee verschillende onderdelen. Het eerste onderdeel van de taalgids gaat over taalgebruik in beleid. Zo worden er woorden als ‘hoog- en laag opgeleiden’, ‘op- en af stromen’ en ‘achterstandsleerling’ wel eens gebruikt in beleidsdocumenten. De term ‘hoog- en laag opgeleiden’ roept bijvoorbeeld op dat de ene opleiding beter is dan de andere, terwijl opleidingen gelijkwaardig gewaardeerd moeten worden. Daarom is het wenselijk om onderwijsrichtingen bij naam te benoemen, zoals mbo, hbo en wo. Het tweede onderdeel gaat over taalgebruik in de klas, zoals gendersensitief taalgebruik en taalgebruik rondom de behandeling van het koloniale- en slavernijverleden van Nederland.