Lucelle Deneer en Chantal Goedertier Leraren van het Jaar 2019

28 januari 2019

De VO-raad feliciteert Lucelle Deneer, vmbo-leraar maatschappijleer op het Christelijk College Groevenbeek in Ermelo, en Chantal Goedertier, leraar op Altra met de Bascule in Amsterdam, van harte met hun verkiezing tot ‘Leraren van het Jaar 2019’ in de categorieën voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs. We kijken uit naar een goede samenwerking in het komende jaar.

De Leraren van het Jaar 2019 werden op zaterdag 26 januari bekendgemaakt op de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) in de Jaarbeurs in Utrecht. De winnaars ontvingen hun titel uit handen van minister Slob en Andrew Niemeyer, voorzitter van de Leraren van het Jaar en Leraar van het Jaar vo 2009. De verkiezing werd dit jaar voor het eerst georganiseerd door de voormalige Leraren van het Jaar en de Jaarbeurs, nadat de eerdere organisator de Onderwijscoöperatie begin dit jaar werd opgeheven.

Lucelle Deneer ontving de titel vanwege haar passie voor onderwijs en betrokkenheid bij vmbo-leerlingen, aldus de jury. ‘Opgeven is geen optie en plezier in het leren staat voorop. Lucelle is een schoolvoorbeeld van een zich een leven lang ontwikkelende leraar en vindt diversiteit een belangrijk thema in het onderwijs. Ze inspireert, enthousiasmeert en gaat dat talent ongetwijfeld volgend jaar inzetten als ambassadeur.’ De docente heeft onder meer het project ‘Ook ik heb mijn vmbo-diploma’ opgezet, waarbij zij leerlingen op een interactieve manier kennis laat maken met personen die via het vmbo een succesvolle en boeiende baan hebben. Doel is om hen zo te laten ontdekken welke toekomstmogelijkheden er zijn en meer geloof te laten krijgen in eigen kunnen.

Chantal Goedertier, Leraar van het Jaar voor het so, werd vooral geprezen om haar kracht om leerlingen te laten landen en zich veilig te laten voelen. ‘Ze laat leerlingen kennismaken met een wereld die ze daarvoor niet kenden en ze zoekt naar samenwerking tussen jeugdhulp en het reguliere onderwijs’, aldus de jury.

Over de verkiezing

De Leraar van het Jaar verkiezing is in 1999 in het leven geroepen om op een positieve manier aandacht te vragen voor het leraarsvak en het belang van goede leraren, en meer erkenning te krijgen voor de kwaliteiten van leraren. Leerlingen, ouders, leidinggevenden en leraren kunnen elk jaar hun favoriete leraar of collega voordragen. Uiteindelijk bepaalt een vakjury – bestaande uit leraren en vertegenwoordigers van onderwijsorganisaties – de winnaar uit drie kandidaten per categorie.

De vier Leraren van het Jaar (po, so, vo en mbo) zijn dan een jaar lang het gezicht van de beroepsgroep en ambassadeur binnen hun sector. In die functie treden ze op in de media, houden ze presentaties op scholen en schuiven ze onder meer aan bij het ministerie van Onderwijs en de VO-raad. 

Overzicht Leraren van het Jaar 2019
Primair onderwijs: Anouk Huijs, BS Natuurlijk, Venlo
Voortgezet onderwijs: Lucelle Deneer, Christelijk College Groevenbeek, Ermelo
Speciaal onderwijs: Chantal Goedertier, Altra met de Bascule, Amsterdam.
Middelbaar beroepsonderwijs: Dirk Megens, ROC Nijmegen.