Miniserie - Maak werk van de begeleiding van startende leraren

06 april 2021

Maak werk van de begeleiding van startende leraren! Dat is de oproep van de VO-raad en middelbare school ISG Arcus* aan andere scholen. Met een videoreeks over startende leraren in het voortgezet onderwijs vragen we aandacht voor het belang van goede begeleiding: voor de professionele ontwikkeling van de starter zelf én het behoud van starters voor het onderwijs. En ook voor het positieve effect van startende leraren op de professionalisering van ervaren collega’s en op de lerende cultuur in de organisatie.

In de documentaireserie 100 dagen voor de klas zagen we presentatoren Tim den Besten en Nicolaas Veul als beginnende docenten op ISG Arcus, een middelbare school in Lelystad. Onlangs ging de VO-raad met ervaren en startende leraren, schoolleiding en de schoolopleider van ISG Arcus in gesprek over de begeleiding van startende leraren. 

Het resultaat is een miniserie over de waarde van de startende leraar voor een lerende schoolcultuur, over de schoolorganisatie als warm bad voor startende onderwijsprofessionals en over een visie op het leren van leraren in relatie tot kwalitatief goed onderwijs voor leerlingen. 

Met deze videoreeks vraagt de VO-raad aandacht voor het belang van goede begeleiding van startende leraren. De video’s laten verschillende perspectieven zien: de startende leraar, de ervaren collega’s, de schoolopleider en de leidinggevenden. Het werpt een brede blik op de begeleiding van startende leraren: de hele schoolorganisatie is betrokken. Het heeft een positief effect op de professionalisering van ervaren collega’s en op de lerende cultuur in de organisatie. Ook laten we met deze miniserie een waarderingsperspectief zien: welke toegevoegde waarde hebben startende leraren voor ervaren collega’s en schoolleiding op ISG Arcus?

 

Extra middelen voor begeleiding startende leraren
Het kabinet stelt in zowel 2021 als 2022 88 miljoen euro beschikbaar – afkomstig uit het afgehechte sectorakkoord vo -  om het strategisch personeelsbeleid op scholen te versterken. Schoolbesturen kunnen deze middelen deels specifiek inzetten voor het verbeteren van de begeleiding van startende leraren; een belangrijke ambitie uit het sectorakkoord. De VO-raad heeft een stappenplan gemaakt voor scholen – inclusief achterliggende informatie en tips – om hier concreet mee aan de slag te gaan.   

 

* Per augustus 2021 gaat middelbare school ISG Arcus samen met andere scholen van Stichting voor Voortgezet Onderwijs Lelystad verder in onderwijscampus Porteum.