Ministerie van VWS lanceert campagne rookvrije schoolterreinen

24 augustus 2020

Om scholen verder op weg te helpen bij het geheel rookvrij maken van hun terrein, heeft het ministerie van VWS op 24 augustus een campagne gelanceerd rond het ‘team De Edsons’. Via dit fictieve team - gebaseerd op echte karakters - wordt scholen ondersteuning geboden; van een factsheet over hoe je rookvrij wordt, inspirerende voorbeelden van andere onderwijsinstellingen tot een driedelige animatieserie.

Het team De Edsons bestaat uit teamcaptain Edson (gebaseerd op cabaretier en voormalig mbo-docent Edson da Graça), leerling Lisa, sportdocent Gino, onderwijsdirecteur Denise, deskundige Farida en conciërge Cor. Zij bespreken slimme, praktische oplossingen voor de uitdagingen waar nog niet geheel rookvrije instellingen nog voor staan. 

De Edsons worden mede ondersteund door het Trimbos-instituut, de Gezonde School-adviseurs, GGD GHOR Nederland en Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.

Vanaf 1 augustus 2020 alle onderwijsterreinen rookvrij 

In het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken dat alle onderwijsterreinen vanaf 1 augustus 2020 rookvrij moeten zijn. Zodat leerlingen op het schoolterrein niet langer ‘zien roken’ en zo ook in de verleiding kunnen komen om te gaan roken, en ze ook niet meer te maken krijgen met de schadelijke gevolgen van meeroken. Vanaf 1 januari 2021 wordt hier ook actief op gehandhaafd door de NVWA.