Ministerraad akkoord met plan voor cum laude-diploma’s in het vo

15 mei 2015

De ministerraad heeft op 12 juni ingestemd met het wetsvoorstel van staatssecretaris Dekker om in het vo een cum laude-diploma in te voeren. Leerlingen die hun vmbo, havo of vwo afronden met gemiddeld een 8 of hoger, zouden dan vanaf volgend schooljaar de vermelding cum laude op hun diploma krijgen. Het voorstel wordt nu voor advies naar de Raad van State gestuurd en moet daarna nog langs de Tweede en Eerste Kamer.

Het wetsvoorstel is een van de maatregelen uit het plan van aanpak toptalenten 2014-2018 van de staatssecretaris. De VO-raad staat positief tegenover de maatregel. Het biedt leerlingen erkenning voor goede prestaties en maakt deze prestaties zichtbaar voor onder meer het vervolgonderwijs en de arbeidsmarkt. Dit kan leerlingen stimuleren om 'net dat stapje extra te zetten'. 

Tegelijkertijd vindt de VO-raad dat er meer moet gebeuren om leerlingen te stimuleren het beste uit zichzelf te halen. “We moeten de kwaliteit van het onderwijs verder verbeteren, door leerlingen meer onderwijs op maat te bieden, dat aansluit bij hun niveau, interesses en talenten. Op heel veel scholen wordt hier nu ofwel over gesproken, of worden al concrete stappen op dit vlak gezet. Ik verwacht heel veel van deze beweging. Dit leidt tot boeiend onderwijs voor leerlingen, dat hen uitdaagt extra prestaties te leveren en hun talenten volop te ontwikkelen,” zegt VO-raad voorzitter Paul Rosenmöller in een reactie op BNR Nieuwsradio.

Maatwerkdiploma

De VO-raad wil ook snel werk maken van het maatwerkdiploma. Leerlingen kunnen nu al vakken op een hoger niveau volgen en afsluiten, maar het is wettelijk nog niet mogelijk dit in een diploma te verzilveren. Met een maatwerkdiploma kan dit wel. Hiermee worden leerlingen verder gestimuleerd om naar hun beste kunnen te presteren.