Najaarsregeling met aangepaste bekostiging gepubliceerd

23 november 2023

Elk jaar worden via de ‘Najaarsregeling’, naast kleine tekstuele aanpassingen, met name budgetten vastgesteld voor regelingen die het komend jaar van toepassing zijn of bestaande regelingen verlengd.

In de najaarsregeling die 20 november 2023 in de Staatscourant is gepubliceerd, is sprake van 6 regelingen die zo’n aanpassing en/of voortzetting kennen en in werking treden per 1 januari 2024.

  • Wijziging Regeling aanvullende bekostiging eerste opvang nieuwkomers vo
    Met deze wijzigingsregeling wordt de regeling met een jaar verlengd. De tarieven voor 2024 zijn vooralsnog gelijk aan die van 2023 inclusief de halverwege dit jaar toegekende loon- en prijsindexatie.
     
  • Wijziging Regeling versterking functiemix vo-leraren in de Randstadregio’s
    Het budget van deze regeling wordt voor het kalenderjaar 2024 vastgesteld en is hoger als gevolg van de loon- en prijsbijstelling (€ 77,2 mln.). Ook is het overzicht van gemeentes geactualiseerd.
     
  • Wijziging Regeling aanvullende bekostiging strategisch personeelsbeleid, begeleiding en verzuim vo
    Met deze wijzigingsregeling wordt de regeling met een jaar verlengd en worden de bekostigingsbedragen voor het kalenderjaar 2024 bekendgemaakt. De bedragen per leerling dalen in 2024 licht ten opzichte van 2023 (waar al wel de loon- en prijsindexatie 2023 over berekend is) vanwege een gelijkblijvend budget in combinatie met een licht stijgend aantal leerlingen.
    • Strategisch HRM € 103,43 per leerling (was € 104,05)
    • Voorkomen van zittenblijven € 23,31 per leerling (was € 23,45)
       
  • Wijziging Regeling aanvullende bekostiging werkdrukverlichting vo
    De regeling aanvullende bekostiging werkdrukverlichting voortgezet onderwijs regelt aanvullende bekostiging voor de individuele werkdrukverlichting van personeel en de uitvoering van een collectief beleid voor werkdrukverlichting. Met deze wijzigingsregeling worden de bekostigingsbedragen voor het kalenderjaar 2024 bekendgemaakt. De bedragen per leerling dalen in 2024 licht ten opzichte van 2023 (waar al wel de loon- en prijsindexatie 2023 over berekend is) vanwege een gelijkblijvend budget in combinatie met een licht stijgend aantal leerlingen.
    • Leerlingen in het PrO/vbo 3-4 € 475,14 per leerling (was € 478,03)
    • Leerlingen in avo overig € 316,76 per leerling (was € 318,68)
       
  • Regeling bekostiging vo-scholen en samenwerkingsverbanden vo
    De aanvullende bekostiging voor lwoo en pro, wordt voor het kalenderjaar 2024 vastgesteld op € 5.486,57 per leerling. Dit bedrag, al eerder bekend gemaakt bij de loon- en prijsindexatie over 2023, is nu samengevoegd tot één bedrag. Dit is in navolging van het vervallen van het onderscheid tussen personeel en exploitatie ten tijde van de invoering van de vereenvoudiging bekostiging (per 2022). Verder zijn er wat verschuivingen in de artikelen die verder geen inhoudelijke gevolgen hebben.
     
  • Beleidsregel financiële sancties bij bekostigde onderwijsinstellingen 2022.
    Tekstuele aanvulling: Bij de vaststelling van deze beleidsregel is verzuimd in de Regeling subsidie expertisecentra onderwijszorg CN de verwijzingen naar de oorspronkelijke beleidsregel aan te passen. Met deze wijzigingsregeling is dit alsnog gedaan.