Nieuwe brochure ‘Sociale media en schoolmedewerkers: omgaan met valkuilen'

27 maart 2018

Hoe kunnen scholen beleid ontwikkelen om incidenten rond het social media gebruik van onderwijzend (en onderwijsondersteunend) personeel te voorkomen? En hoe kun je als bestuurders of schoolleider het beste reageren als er toch dingen misgaan? Kennisnet heeft samen met stichting School & Veiligheid een brochure met tips hierover gepubliceerd.

In de brochure wordt ook ingegaan op andere online situaties die de school, medewerkers en/of leerlingen in diskrediet kunnen brengen, zoals compromitterende filmpjes van leerlingen, en hoe de school daar het beste mee kan omgaan.

In de praktijk kan het bijvoorbeeld gaan om:

  • online geuite meningen of standpunten van docenten
  • online leerling/docent-contacten buiten schooltijd
  • online geuite meningen of klachten van leerlingen of ouders
  • misplaatste 'hulp' van leerlingen of ouders
  • filmpjes van opstootjes op het schoolplein
  • filmpjes van gedoe in de klas
  • doorgezonden sexting-beelden


Centrale vraag in de brochure is hoe je enerzijds de kracht van sociale media kunt benutten, met respect voor de vrijheid van meningsuiting, terwijl je anderzijds wilt voorkomen dat de school, de medewerkers, de leerlingen, of andere betrokkenen beschadigd raken.

Kennisnet heeft de brochure gemaakt na onderzoek naar incidenten met sociale media op scholen. Hierbij is vooral gesproken met scholen die met een incident te maken hebben gehad. Wat hebben ze er van geleerd? Deze input is gebruikt voor de brochure.

Lees de brochure 'Sociale media en schoolmedewerkers: omgaan met valkuilen'

Discussiekaarten voor gesprekken over sociale media

Daarnaast hebben Kennisnet en stichting School & Veiligheid een aantal incidenten verwerkt in zogenaamde discussiekaarten. Aan de hand van deze kaarten kan binnen de school het gesprek op gang worden gebracht en het beleid worden aangescherpt: hoe kan de school het beste met dergelijke incidenten omgaan?

Download de handleiding discussiekaarten en de eerste discussiekaart. Kennisnet publiceert elke week een nieuwe discussiekaart op zijn website

Zie ook het AD-artikel 'Scholen in de maag met sexy appjes en vechtfilmpjes'.