Kinderen en jongeren besteden steeds meer van hun tijd online. Apps als TikTok, Snapchat en Instagram zijn gemaakt om aandacht van gebruikers vast te houden. Daarnaast is veel online content niet geschikt voor kinderen onder de 15 jaar (zoals fake news of gewelddadige of seksueel getinte berichten). Veelvuldig gebruik van sociale media en blootstelling aan schadelijke content kan leiden tot concentratieproblemen, slechtere schoolprestaties, mentale problemen en een onveilig gevoel – online én op school.
Gezamenlijke opgave voor ouders en onderwijs
Hoewel de richtlijn in de eerste plaats is bedoeld voor ouders, zien de PO-Raad en VO-raad ook een belangrijke rol weggelegd voor het onderwijs. Scholen spelen een cruciale rol in het weerbaar maken van jongeren tegen online risico’s én in het aanleren van vaardigheden om verstandig om te gaan met digitale technologieën. Samen met hun leden zetten de raden zich daarom in voor het opnemen van digitale geletterdheid in het curriculum. Zo leren kinderen en jongeren niet alleen rekenen en taal, maar ook hoe zij veilig en slim online kunnen zijn.
Steeds vaker bekijken scholen hoe zij om kunnen gaan met bewust gebruik van smartphones en sociale media. In dat kader formuleerden de raden vijf aandachtspunten voor een bewuster en beter gebruik van smartphones en sociale media in het onderwijs.
- Geen smartphone in de klas
Smartphonevrij leren geeft meer rust in de klas en zorgt voor betere concentratie en meer contact tussen leerlingen.
- Digitale geletterdheid in het curriculum
Met het vakgebied Digitale Geletterdheid leren leerlingen o.a. hoe sociale media werken, wat de risico’s zijn van een smartphone en hoe ze online goede keuzes maken. De PO-Raad en VO-raad willen dat digitale geletterdheid een vast onderdeel wordt van het curriculum. De conceptkerndoelen digitale geletterdheid zijn hierin een belangrijke stap. De sectorraden zelf werken in de Themacommissie Digitalisering momenteel aan het advies 'Digitale geletterdheid', dat na de zomervakantie wordt gepubliceerd. Hierin worden concrete aanbevelingen gedaan voor schoolorganisaties om zelf aan de slag te gaan met digitale geletterdheid.
- Samen afspraken maken met ouders
Scholen kunnen in gesprek gaan met ouders en leerlingen over schermtijd. De Richtlijn Gezond Schermgebruik kan hierbij een bruikbaar middel zijn. In deze overleggen ontstaan duidelijke regels die passen bij de school én hun leerlingen.
- Let op veiligheid, ook online
Pesten gebeurt niet alleen op het schoolplein, maar ook online (bijvoorbeeld sexting). Scholen besteden hier extra aandacht aan, met duidelijke regels en goed toezicht om een veilige (digitale) wereld voor leerlingen te waarborgen. De raden werken samen met Stichting School & Veiligheid aan digitale sociale veiligheid.
- Geef zelf het goede voorbeeld
Tot slot adviseren we scholen om terughoudend te zijn met het gebruik van sociale media. Zo blijft de privacy van leerlingen en medewerkers het beste beschermd. Bekijk het stappenplan 'Omgaan met online incidenten' van Stichting School & Veiligheid.
|