Noord-Brabantse besturen stoppen met inhuur uitzendkrachten

26 juni 2023

Schoolbesturen in het voortgezet onderwijs in Noord-Brabant stoppen met het inhuren van docenten via uitzendbureaus. Dat gezamenlijke besluit maakten ze op vrijdag 23 juni bekend.

"De achtergrond van deze intentie is dat we zo verantwoord en effectief mogelijk met onderwijsmiddelen willen omgaan", zegt directeur-bestuurder Martin van den Berg, van het Christiaan Huygens College in Eindhoven namens de Brabantse besturen. "Daarin willen we duidelijk zijn naar organisaties die contracten aanbieden en naar de professionals die via deze constructie worden ingehuurd." De samenwerkende besturen hebben daarom een brief gestuurd aan de uitzendbureaus voor onderwijsmedewerkers. Lopende contracten worden gerespecteerd en na afloop beëindigd.

De VO-raad vindt het een goed initiatief en steunt het. Dit kan gaan werken als scholen de handen ineen slaan en gezamenlijk afspraken maken, zoals in Brabant gebeurt.

Voor sterk en toekomstgericht onderwijs kiezen de besturen uit Noord-Brabant voor docenten die zich voor langere periodes verbinden aan hun scholen in eigen dienst om de verbinding met de leerlingen structureel voort te zetten. Huidige uitzendkrachten kunnen zich melden bij hun schoolbestuur om in dienst te komen. "Natuurlijk staat het vast dat wij deze uitstekende docenten nodig hebben om goed onderwijs te geven aan onze leerlingen", zegt Van den Berg.