Onderwijsraad adviseert nieuw kabinet lange termijnvisie met structurele bekostiging

28 november 2023

De Onderwijsraad roept het nog te vormen kabinet op om voor het onderwijs niet te kiezen voor tijdelijke investeringen en losstaande voornemens. Het onderwijs heeft volgens hen een kabinetoverstijgende lange termijnvisie nodig met focus en een structurele bekostiging.

De Onderwijsraad noemt in haar brief expliciet het lerarentekort, dalende onderwijsprestaties en kansenongelijkheid als meest prangende en urgente problemen die vragen om een 'lange bestuurlijke adem'. Wisselend beleid, een gefragmenteerde aanpak en de korte tijdspanne van de politiek verstoren het duurzame werk van al die onderwijsprofessionals die goed onderwijs willen bieden aan hun leerlingen en studenten.

Eventuele bezuinigingen wijst de raad met klem af. Investeringen in onderwijs loont voor iedereen. 'Elke ambitie voor kwalitatief goed en toegankelijk onderwijs staat of valt met toereikende structurele financiering. Daar ontbreekt het nu al aan', zegt de raad. Consistent langetermijnbeleid en structurele en toereikende bekostiging zijn onontbeerlijk voor de aanpak van de hardnekkige problemen in het onderwijs en voor verbetering en het op peil houden van de kwaliteit en de toegankelijkheid van het onderwijs.