Onderwijsraad: 'Duurzaamheid is geen richting voor stichting van een school'

29 maart 2018

De Onderwijsraad adviseert het kabinet om 'duurzaamheid' niet als richting in de zin van de onderwijswetten aan te merken. Duurzaamheid voldoet niet aan alle criteria om als grondslag voor onderwijs te gelden. De Onderwijsraad brengt op verzoek van de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media dit advies uit.

Om als richting aangemerkt te kunnen worden, zou duurzaamheid een onderscheiden geestelijke stroming (godsdienst of levensbeschouwing) moeten zijn. De raad meent dat duurzaamheid daar te onbepaald en onvoldoende onderscheidend voor is. Hoewel het bij duurzaamheid gaat om in de samenleving herkenbare opvattingen, is volgens de raad geen sprake van één breed in de samenleving verankerde beweging.

Duurzaamheid in curriculum

Of het thema duurzaamheid aandacht in het onderwijs verdient, laat de Onderwijsraad in het midden. Binnen het onderzoek naar de herziening van het curriculum in het primair en voortgezet onderwijs kijkt het ontwikkelteam 'Mens & Natuur' naar de rol van duurzaamheid in het curriculum.