Onderzoek naar onderwijslonen in vergelijking met marktsector

16 juli 2017

Het gemiddelde loon van leraren in het primair onderwijs ligt 14% onder dat van vergelijkbare werknemers in de marktsector. Ook schoolleiders in het primair onderwijs verdienen minder (12%) dan vergelijkbare werknemers in de marktsector. Dat blijkt uit een onderzoek gedaan in opdracht van het Arbeidsmarktplatform PO, van en voor werkgevers en werknemers in het po. In september verschijnt een vergelijkbaar onderzoek voor het vo, in opdracht van Voion.

Het gemiddelde bruto uurloon van leraren in het po bedroeg in 2015 ongeveer 26 euro. Dat is ongeveer 4 euro (14%) lager dan dat van een vergelijkbare werknemer in de marktsector. Het loonverschil voor masteropgeleide leraren is 23% (8 euro), het loonverschil voor de hbo-opgeleide leraren 11%.

Leraren boven de 35 jaar verdienen veel minder dan vergelijkbare werknemers in de marktsector. Het verschil loopt op tot 30-35% voor voltijdswerkende leraren, dat is 11 tot 15 euro per uur minder. Het gemiddelde bruto loon voor leraren jonger dan 35 jaar met een voltijds dienstverband is 3% lager dan dat van vergelijkbare werknemers in de marktsector, ongeveer 1 euro per uur minder.

Schoolleiders

Ook schoolleiders in het po hebben een lager gemiddeld bruto uurloon dan de vergelijkbare werknemers in de marktsector. In 2015 was het gemiddeld bruto uurloon van schoolleiders ongeveer 12% lager dan dat van vergelijkbare werknemers in de marktsector, een verschil van ongeveer 5 euro.

Over het onderzoek

Voor de vergelijking is gebruikgemaakt van registratiedata van het Centraal Bureau voor de Statistiek over alle werknemers in Nederland. Voor de vergelijking van uurlonen van leraren met die van werknemers in de marktsector is gebruikgemaakt van de matchingmethode. Hierbij is voor elke werknemer in het onderwijs de meest vergelijkbare werknemer in de markt gezocht. De matching is gemaakt op basis van achtergrondkenmerken van de werknemer zoals leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, beroepsniveau, woonregio en omvang van het dienstverband.

Download het onderzoek ‘Wat een leraar verdient. Vergelijking van het loon van leraren en schoolleiders in het primair onderwijs met de marktsector, 2006 – 2015’.