Plan pensioenfondsen voor investeren in schoolgebouwen

08 februari 2018

Pensioenfondsen willen mogelijk gaan investeren in schoolgebouwen. Het plan hiervoor komt van de Taskforce Bouwagenda. Voorman van de Taskforce Bernard Wientjes licht bij de NOS toe het beheer en het gebruik van een schoolgebouw te willen splitsen en bij verschillende partijen te beleggen. Pensioenfondsen richten zich in het plan op de bouw en het beheer van het vastgoed, de scholen betalen huur.

Tegen de NOS zeggen pensioenfondsen APG en PGGM positief te zijn over het plan, maar alleen als ze op grote schaal scholen kunnen opkopen en verbouwen. Pas dan wordt het financieel aantrekkelijk.

De VO-raad vindt het weliswaar een interessante ontwikkeling, maar zet wel veel vraagtekens bij de gevolgen. Een externe investeerder denkt allereerst aan het financiële rendement van de vastgoedportefeuille. De financiering van onderwijsvastgoed is complex en ligt bij de gemeente en onderwijsbesturen. Vastgoedontwikkeling en -beheer uitbesteden kan daarom verlichting van de organisatielast betekenen maar ook verlies van zeggenschap over het gebruik van een schoolgebouw. Krijgt een verhuurder indirect invloed op de invulling van het onderwijs? De autonomie en zeggenschap van een school moeten dus wel beschermd worden.

De VO-raad wil graag in overleg met pensioenfondsen en de Taskforce Bouwagenda om erachter te komen hoe de plannen er precies uitzien.

De Taskforce Bouwagenda is eind 2016 opgericht door toenmalig ministers Kamp (EZ), Blok (Wonen) en Schultz Van Haegen (Infrastructuur) om een Bouwagenda op te stellen en uit te voeren. De Taskforce bestaat uit vertegenwoordigers van overheid, marktpartijen en kennisinstellingen.