Podcastserie: beleef het eerste jaar voor de klas mee door de ogen van twee starters

13 oktober 2022

Lesgeven is een prachtig vak, waarbij je veel kunt betekenen voor een ander. Maar het kan ook zwaar zijn, zeker als je aan het begin van je loopbaan staat. Om startende leraren een extra steuntje in de rug te geven, biedt de VO-raad de podcast ‘Mijn eerste jaar voor de klas’. Een schooljaar lang volgen we startende docenten Elisabeth en Maurice. Om mee te leven én om te leren van wat zij in de praktijk allemaal meemaken.

Elke maand verschijnt er een nieuwe aflevering van ‘Mijn eerste jaar voor de klas’. Alle aspecten van het starten als docent komen aan bod, zoals:

 • de overgang van de opleiding naar de praktijk;
 • wat voor docent wil je zijn?;
 • je rol binnen de schoolorganisatie;
 • professionaliteit en distantie;
 • hoe ga je om met werkdruk?;
 • hoe motiveer je jouw leerlingen?;
 • uitdagende situaties, leerlingen en ouders.
   

Vaste coach aan tafel is schoolopleider Rikkert; hij voorziet de starters en de luisteraar van tips en vragen die dwingen tot zelfreflectie. Daarnaast geeft ook presentatrice Tinka, die zelf al meer dan 20 jaar voor de klas staat, adviezen. 

Voor wie

De podcast is allereerst bedoeld voor de startende docenten zelf. De ervaringen van Elisabeth en Maurice, hun reflectie hierop met experts en de tips die ze geven en krijgen, beogen een feest der herkenning en een steuntje in de rug te zijn. 

Ben je schoolbestuurder, schoolleider, opleider of begeleider van (startende) leraren? Door het eerste spannende schooljaar door de ogen van de starters te beleven, kan je meer inzicht krijgen in wat voor hen belangrijk is in de opleiding en begeleiding en op welke punten je het beleid op dit vlak nog verder kan versterken. Ook kan je de podcast gebruiken in de opleidings- of begeleidingspraktijk, bijvoorbeeld als onderdeel van het inductieprogramma of als kapstok tijdens intervisie- of coachingsbijeenkomsten.  

Afleveringen 

Beluister de beschikbare afleveringen: 

 1. Aflevering 1: 'De eerste maand voor de klas - never a dull moment'. Elisabeth en zij-instromer Maurice draaien voor het eerst volop mee vanaf de start van een volwaardig schoolseizoen. De eerste vier weken zitten meteen vol hoogtepunten en uitdagingen. 
 2. Aflevering 2: 'Klassenmanagement - de zoektocht naar een prettig en productief lesklimaat'. Hoofdthema van deze aflevering is goed klassenmanagement. 
 3. Aflevering 3: 'De kloof tussen theorie en praktijk'. Deze aflevering gaat over hoe je als startende leraar omgaat met alles waar de opleiding je niet op voorbereidt.
 4. Aflevering 4: 'De zoektocht naar jouw eigen stijl en identiteit als docent'. Deze aflevering gaat over vragen als: wat voor type docent ben je of wil je worden? Hoe ontwikkel je een goede band met je leerlingen zonder overwicht te verliezen? Wat betekent 'professioneel zijn'?
 5. Aflevering 5: 'Hoe stel je je als nieuwkomer op binnen de school?'. Je bent een starter in het onderwijs. Met die baan komen niet alleen volle klassen, maar ook collega’s, begeleiders en een werkgever. Hoe manifesteer je je dan?
 6. Aflevering 6: 'Typisch praktijk: niveaubewaking, beoordelen en feedback geven'. Soms lijkt het er in de les op dat iedereen de stof snapt, maar de proefwerkresultaten vallen tegen. Het is een typisch praktijkonderwerp, dat voor veel beginnende docenten een uitdaging van formaat is. 
 7. Aflevering 7: 'Hoe motiveer je jouw leerlingen?'. Natuurlijk ben jij enorm enthousiast over jouw vak en gemotiveerd om de stof over te brengen. Maar welke middelen gebruik jij om je leerlingen actief te krijgen en geboeid? En, ook belangrijk: hoe blijf je zélf gemotiveerd?
 8. Aflevering 8: 'Omgaan met werkdruk'. Ruim 20% van de leraren verlaat het onderwijs in de eerste vijf jaar. Wat kunnen we daar aan doen? En hoe wordt de werkbelasting ervaren?
 9. Aflevering 9: 'Omgaan met het puberbrein'. Wat zijn de specifieke kenmerken van de puberteit en hoe kan een leraar daar zo goed mogelijk mee omgaan? 
 10. Aflevering 10: 'Hoe ga je om met bijzondere of onverwachte omstandigheden?'. Sommige leerlingen vragen het uiterste van je of je kunt te maken krijgen met kritische ouders. En wat als je over 5 minuten een toets moet afnemen en het kopieerapparaat is stuk? 
 11. Aflevering 11: Het jaar afsluiten, afscheid nemen en vakantie vieren. In deze laatste aflevering gaat het over afscheid nemen, loslaten, vakantie vieren en bijtanken. We reflecteren op het afgelopen schooljaar (en podcastseizoen): wat hebben we allemaal geleerd? En wat nemen we mee naar het nieuwe schooljaar? 
   

Waar luisteren?

De podcast is te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts