Post-COVID bij leerlingen: oproep om ervaringen te delen

28 juni 2023

Er is nog weinig bekend over post-COVID bij kinderen. Ondersteuning voor deze groep kinderen vraagt altijd om maatwerk, ook vanuit het onderwijs. De VO-raad deelt in dit artikel meer informatie over symptomen, behandeling, risico op nieuwe besmettingen en het handelingsadvies. Ook roepen we op om ervaringen te delen, zodat we samen meer kennis kunnen vergaren.

De meeste mensen die post-COVID* oplopen herstellen daar weer van, maar voor een deel zijn de gevolgen groot. Dit geldt ook voor kinderen, alhoewel daar nog weinig over bekend is. Het RIVM doet hier dan ook onderzoek naar. Het dagelijks leven en de ontwikkeling van kinderen met post-COVID worden sterk beïnvloed. Hierdoor is naar school gaan, spelen of sporten moeilijk. De NOS maakte hier recent een video over. Helaas wordt post-COVID bij kinderen vaak niet herkend, wat leidt tot verkeerde diagnoses en niet-passende behandelingen. 

Symptomen 

Post-COVID bij kinderen heeft geen eenduidig ziektebeeld, waardoor symptomen lastig te herkennen zijn. Klachten kunnen variëren van benauwdheid en vermoeidheid tot cognitieve problemen zoals geheugen- en concentratiestoornissen. Vanwege het brede scala aan symptomen en de impact op het welzijn van kinderen kan de diagnose post-COVID over het hoofd worden gezien. Een overzicht van informatie over post-COVID bij kinderen is hier te vinden.  

Behandeling en herstel 

Op dit moment is er nog geen effectieve behandeling van post-COVID. Bij het herstel van een leerling met post-COVID is het sleutelwoord: doseren. Hierbij is het belangrijk om een goede balans tussen inspanning en ontspanning te vinden. Juist in deze situaties is het monitoren van aanwezigheid belangrijker dan het monitoren van verzuim.  

Nieuwe besmetting vormt risico 

Er komen nog steeds coronabesmettingen voor. Voor kinderen met post-COVID is een nieuwe besmetting een groot risico voor hun gezondheid. Dat geldt ook voor andere kinderen die (ernstig) ziek zijn of een gezinslid hebben waarvoor COVID een gezondheidsrisico is. Er zijn verschillende (hygiëne) maatregelen mogelijk waardoor het risico op besmetting vermindert.

Handelingsadvies en maatwerk 

De VO-raad heeft samen met diverse partners een handelingsadvies opgesteld dat onlangs is aangescherpt. De ondersteuning is voor deze kinderen altijd maatwerk in samenwerking met de jongere zelf, ouders, jeugdarts en andere betrokkenen. Een begripvolle en flexibele houding is hierin helpend. Het verloop is meestal met ups en downs en het is soms lastig activiteiten zoals schoolbezoek structureel in te plannen.  

Oproep 

De VO-raad wil beter inzicht krijgen in (het aantal) leerlingen met post-COVID, ook om praktijkvoorbeelden te kunnen ophalen en delen. Heb je leerlingen met post-COVID op jouw school en wil je de ervaringen van de school delen? Neem dan contact op met jessicatissink@vo-raad.nl

* Voor langdurige klachten na corona werd eerder ook de Engelse term 'Long COVID' gebruikt. De Rijksoverheid spreekt nu van post-COVID als officiële term.