Publicatie 'Samen opleiden in breder perspectief' over dilemma's en creatieve oplossingen

14 maart 2018

Het Steunpunt Opleidingsscholen PO/ VO heeft de beelden, ervaringen en toekomstperspectieven gebundeld die zijn uitgewisseld tijdens de eindejaarsbijeenkomst van het Steunpunt op 6 december 2017. De publicatie heet 'Samen opleiden in breder perspectief'.

De publicatie gaat in op de context waarbinnen het samen opleiden plaatsvindt, die verder gaat dan alleen het opleiden van leraren. Zo kan samen opleiden als aantrekkelijke leerroute voor studenten bijdragen aan het (verder) terugdringen van het lerarentekort. Regionale samenwerking tussen lerarenopleidingen en besturen/scholen kan ook oplossingen bieden voor dilemma’s waar krimpregio’s voor staan. Bovendien heeft samen opleiden positieve effecten op de professionalisering van ervaren leraren. 

Koninklijke opleidingsroute

De gedeelde ambities van besturen, scholen (vertegenwoordigd in de sectorraden van PO, VO en MBO), lerarenopleidingen (vertegenwoordigd in de sectororganisaties VH en VSNU) en het ministerie van OCW zijn voor het samen opleiden en professionaliseren groot: samen opleiden verder verankeren binnen het onderwijs zodat het de ‘Koninklijke opleidingsroute’ wordt. We staan voor de gezamenlijke uitdaging om te komen tot een duurzame inrichting van opleiden én professionaliseren. Goed onderwijs vereist immers leraren die zich blijvend ontwikkelen en regelmatig nadenken over hoe zij het onderwijs aan leerlingen kunnen verbeteren.

Omdat het samen opleiden van aankomende leraren gepaard gaat met verschillende rollen, taken en functies binnen scholen, ontstaat er voor zittende leraren een variëteit aan loopbaanmogelijkheden. Maar ook doorlopende professionalisering en schoolontwikkeling zijn van belang. Dit vraagt van besturen, scholen en  lerarenopleidingen dat zij het onderwijs en de opleiding zodanig inrichten, dat leraren zich bewust zijn van hun ontwikkelingsmogelijkheden en ruimte krijgen om zich te ontwikkelen, aansluitend bij de ambitie van de school.

Steunpunt wordt 'Platform Samen Opleiden & Professionaliseren'
Een hernieuwde ambitie vraagt om een passende ondersteuning van de partnerschappen in de regio’s. De afgelopen vier jaar boden de PO-Raad en de VO-raad, in samenwerking met de lerarenopleidingen, ondersteuning aan het opleiden van leraren via het Steunpunt Opleidingsscholen PO/ VO. Vanaf 2018 zullen ze dat doen onder een nieuwe naam: Platform Samen Opleiden & Professionaliseren.