Raden: meer oog nodig voor privacyrechten in wetsvoorstel over Landelijke Veiligheidsmonitor
08 mei 2025
Met het wetsvoorstel ‘Borging gegevensverwerkingen’ wil het kabinet een wettelijke grondslag creëren voor diverse gegevensverwerkingen voor het funderend onderwijs. Onder meer het volgende wordt geregeld:
-
Met dit wetsvoorstel krijgt de verantwoordelijk bewindspersoon de wettelijke taak eens per twee jaar de veiligheid te monitoren van leerlingen en personeel in het po en vo, inclusief het speciaal onderwijs. Dit maakt het mogelijk de ‘Landelijke Veiligheidsmonitor funderend onderwijs’ (LVM) uit te voeren en landelijk zicht te krijgen op het veiligheidsklimaat in het funderend onderwijs.
-
De wetswijziging maakt het mogelijk dat geaggregeerde gegevens over onderwijspersoneel worden gebruikt voor verantwoording en vergelijking door schoolbesturen en samenwerkingsverbanden.
Onvoldoende privacybescherming
De sectorraden hebben bezwaar ingediend tegen het onderdeel over de Landelijke Veiligheidsmonitor (LVM). In 2023 bleek dat de verwerking van persoonsgegevens via deze monitor in strijd was met de AVG. Het huidige wetsvoorstel beoogt een wettelijke grondslag te creëren voor afname van de huidige LVM, maar biedt onvoldoende bescherming van privacyrechten. We tekenen bezwaar aan tegen het gebrek aan dialoog met het onderwijsveld, onduidelijke waarborgen voor privacybescherming, en het risico dat scholen verantwoordelijk worden voor de gegevensverwerking in het kader van de LVM. De minister wordt nadrukkelijk verzocht het wetsvoorstel niet verder in behandeling te nemen zolang deze fundamentele bezwaren niet zijn weggenomen.
Lees de volledige reactie van de sectorraden:
Salarisgegevens uitgesloten bij verstrekking personeelsgegevens
Over het onderdeel waarmee de levering van personeelsgegevens aan de sectorraden in het funderend onderwijs wordt geborgd, zijn de raden positief. Tegelijkertijd tekenen we bezwaar aan tegen het uitsluiten van salarisgegevens in het wetsvoorstel.
De kern van ons bezwaar is dat de voorgestelde uitsluiting van salarisgegevens de beoogde bijdrage aan verantwoording, vergelijking en kennisgedreven personeelsbeleid door schoolbesturen – en daarmee aan het versterken van het stelsel van kwaliteitszorg en de onderwijskwaliteit – ernstig belemmert. Salarisgegevens zijn essentieel om inzicht te krijgen in de doelmatigheid van personeelsinzet en de overheadkosten van scholen.
Lees de volledige reactie van de sectorraden:
De internetconsultatie is inmiddels gesloten.